Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Otvorena izložba “Anatomija Zaborava”

Datum objave: petak, 9 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
Otvorena izložba ''Anatomija zaborava''
Otvorena izložba ”Anatomija zaborava”

U Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” u Banjaluci sinoć je otvorena izložba “Anatomija zaborava”, na kojoj je predstavljena muzejska građa posvećena stradanju civila na prostoru takozvane Nezavisne Države Hrvatske.

Autori ove izložbe, koju su organizovali Jevrejski kulturni centar i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, su Vanja Šmulja, Spomenka Kuzmanović i Ljubica Milekić.

Izložba je nastala na osnovu građe Muzeja žrtava genocida iz Beograda, Muzeja revolucije na Mrakovici, Muzeja “Kozara” iz Prijedora, Muzeja i Arhiva Republike Srpske, Srpskog nacionalnog društva Prebilovci iz Beograda, Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava logora smrti NDH Gospić-Jadovno-Pag, banjalučkog gradskog Udruženja bivših logoraša Drugog svjetskog rata i Narodne biblioteke Srbije.

Šmulja je rekla da je ova izložba nastala 2014. godine, povodom Šeste međunarodne konferencije o Jasenovcu i da je ovo treća postavka u Banjaluci.

“Ono što daje poseban ton izložbi jeste da su njeni autori bibliotekari, a naš pristup je bio dokumentaran, ali ne isključivo, već smo posmatrali stradale kao ljude, a ne kao brojeve”, navela je Šmulja.

Šmulja je napomenula da su u izradi izložbe pomagali jako dobri stručnjaci, te da je navedeni period obrađen sa svih aspekata, od ideologije koja je dovela do nastanka ustaškog pokreta, države u kojoj je ozakonjen genocid, preko prvih logora do poezije inspirisane tim događajima.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da ova izložba nije edukativna samo u smislu klasičnog obrazovanja, već da pokazuje da je holokaust nešto što se zaista dogodilo čovječanstvu.

“Ovdje treba da se govori o tome kako su cijeli narodi stradali od jedne sulude politike i da danas, kada se ona bilo gdje u svijetu povampiri, to bude alarm”, rekao je Kuzmanović.

Izložba će biti otvorena do 13. oktobra.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

JASENOVAČKA “ANATOMIJA ZABORAVA” U LONDONU – Jadovno …

NOŽ ZA KLANjE SRPSKE DJECE SA KOZARE – Jadovno 1941.

IZLOŽBA “EKONOMIJE JASENOVAČKOG LOGORA” U BEČU …

Jasenovac – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top