fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otkrivene nove spomen-ploče duž ”Krvavog puta”

Norveška je povodom obeležavanja 75 godina od kada su prvi zarobljenici deportovani na tlo Norveške organizovala niz komemoracija na više mesta.

Ratni zarobljenici (njih oko 4400) iz tadašnje Jugoslavije, od kojih su 95% bili Srbi, su tokom drugog svetskog rata odvedeni na prinudni rad u Norvešku kako bi gradili puteve i železnice. Planina Korg je zbog surovih uslova rada i života za njih predstavljala ”Krvavi put”.

Slika preuzeta sa sajta nrk.no
Slika preuzeta sa sajta nrk.no

Povodom ovog obeležavanja je otkriveno šest spomen ploča duž ”Krvavog puta”. Norveški kralj Harald Peti je po prvi put svojim prisustvom dao poseban značaj ovom obeležavanju i odao počast stradalima postavljanjem venca na spomen ploču, zajedno sa ambasadorkom Srbije Suzanom Bošković Prodanović.

Predsednik SD ”Ras” iz Osla, Jovan Jeremić, položio je cveće stradalima
Predsednik SD ”Ras” iz Osla,
Jovan Jeremić, položio je cveće
stradalima

Predsednik SD ”Ras” iz Osla, Jovan Jeremić, položio je cveće stradalima. Pun emocije i ponosa, pri silasku sa planine zasvirao je na fruli ”Na Kordunu grob do groba”.

Deo folklornog ansambla SD ”Ras” iz Osla je imao priliku da otputuje na planinu Korg i da svojom igrom u narodnoj nošnji oda počast stradalima.

Ne postoji osoba koja nije bila dirnuta kada su prilikom otkrivanja jedne spomen ploče prisutni zapevali stihove pesme ”Tamo daleko”.

Rolf Fjelstad, predsednik društva prijateljstva između Norveške i zapadnog Balkana i kao jedan od domaćina, održao je govor i tom prilikom naglasio koliko je važno da se istorija ne zaboravi i koliko treba negovati nastalo prijateljstvo između Norveške i Srbije i širiti svest o tome. Celom ovom događaju prisustvovalo je i oko 40 mladih iz Srbije i Norveške. Sledeći njihov susret će se dogoditi na jesen u Srbiji.

Predstavnici lokalnih norveških vlasti Sonja Alis Sten i Kristine Trunes su zajedno sa našom ambasadorkom položili venac na spomen ploču.

Iva, Maja i Luka Dimitrijević, kao deo folklorne ekipe, ali bitnije od toga kao unuci jednog od preživelih, prisustvovali su ovom obeležavanju. Kao što je Iva rekla za NRK, u njima su bila izmešana osećanja: tuga zbog svega što je njihov deda prošao, ponos i zahvalnost Norvežanima koji su rizikovali svoje živote da pomognu zarobljenicima.

Kristina i Nenad – klik na sliku vas vodi na njihovu fejsbuk stranu
Kristina i Nenad – klik na
sliku vas vodi na njihovu
fejsbuk stranu

Između ostalog održana je i projekcija jugoslovensko-norveškog filma ”Krvavi put” (”Blodveien”).

Kristina Stamenković i Nenad Gaćeša iz Srbije, su na jedan specifičan način – biciklima, došli do Korg planine i otkrili poslednju od šest spomen-ploča.

Na kraju se zahvaljujemo svim divnim ljudima koji su ušli u naš život i koji su svojim trudom ulepšali naš boravak na severu. Posebnu zahvalnost dugujemo momcima za sve a oni su: Bojan Stošić, Nikola Urošević, Dragan Milošević i Milan Stanković. Radujemo se da prvom prilikom uzvratimo gostoprimstvo.

Foto: Aleksandar Jevremović

Izvor: Srpsko društvo Oslo

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: