fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obeleženo 75 godina od dolaska naših interniraca u Norvešku

Botn/Novi Sad – U norveškoj opštini Saltdal, u mestu Botn, gde se nalazi najveće sabirno groblje u Severnoj Norveškoj, u čast jugoslovenskim zatvorenicima interniranim tokom Drugog svetskog rata u Norvešku, vence su na spomen ploču položili norveški kralj Harald V i ambasadorka Republike Srbije u Norveškoj Suzana Bošković-Prodanović.

Logori za Srbe u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata (Foto Vikipedija)
Logori za Srbe u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata (Foto Vikipedija)

Vence su nosili troje unuka zatvorenika koji je preživeo logor u Norveškoj, Maja. Luka i Iva Dimitrijević, uz tradicionalnu narodnu pesmu „Tamo daleko”, u izvedbi Jasmine Kozić iz Niša, koja danas živi u Norveškoj, saopštila je Skupština AP Vojvodine.

Veliki broj prisutnih gostiju iz Norveške i Srbije, kao i predstavnike udruženja prijateljstava dve zemlje, pozdravila je predsednica Parlamenta Okruga Nordland Sonja Stin, još jednom ističući značaj održavanja ovih veza i njihovo prenošenje na buduće generacije.

Tokom ceremonije je istaknuto da je u Norveškoj život izgubio 2.081 zatvorenik, dok je na ratnom groblju u Botnu sahranjeno ukupno 1.911 zatvorenika.

Oni su prinudno radili na izgradnji puta, danas poznatijeg kao „Krvavi put”, a norveško lokalno stanovništvo pomagalo je ratnim zarobljenicima koliko god je to bilo u njihovoj moći.

Prijateljstvo koje je tada nastalo između zarobljenika i lokalnog stanovništva nastavljeno je kroz saradnju opština i gradova iz Pokrajine Norland i Republike Srbije i njihovo bratimljenje.

Poslednjeg dana u nedelji obeležavanja 75. godina od dolaska jugoslovenskih zatvorenika u Norvešku, gosti iz Srbije će zajedno sa domaćinima otkriti spomen ploču na mestu bivšeg zatvoreničkog kampa u Usenu.

Oni će odgledati projekciju dokumentarnog filma „Krvavi put” i okupiti se na vrhu planine Korgfjelet u znak mira, gde će predstavnici Društva prijateljstva Norveška-Zapadni Balkan takođe otkriti spomenik nastradalima.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Norveška: Spomen ploča za ubijene Srbe u nacističkom logoru

Srpsko-norveško sećanje na stradale

Vlada Jovanović, jedini živi logoraš iz okoline Niša, održao potresno predavanje

Ovi zarobljenici su gradili „krvavi put“ – a posle toga su pogubljeni

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: