Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vlada Jovanović, jedini živi logoraš iz okoline Niša, održao potresno predavanje

Datum objave: petak, 30 decembra, 2016
Objavljeno u Ostalo, Srbija
Veličina slova: A- A+
U OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša održano je potresno predavanje čika Vlade Jovanovića (predsednik Udruženja zatočenika i njihovih potomaka)
Predavanje Vlade Jovanovića

Priredio Đorđe Bojanić

U OŠ „Bubanjski heroji“ u Nišu održano je potresno predavanje čika Vlade Jovanovića (predsednik Udruženja zatočenika i njihovih potomaka), jedinog živog logoraša iz Južne Srbije koji je preživeo starahote zloglasnog logora Mathauzen.

Predavanje (nesvakidašnji čas istorije) organizovao je profesor istorije Đorđe Bojanić, predavanju su pored učenika 8. razreda prisustvovali i predstavnici UDRUŽENjA ZATOČENIKA I NjIHOVIH POTOMAKA, direktor, pedagog i psiholog škole i veroučitelj.

Logor Crveni Krst je jedinstven  po pokušaju masovnog bekstva 105 zatvorenika, 12. februara 1942. – kaže Jovanović, koji je, dve godine kasnije, i sam doživeo logorašku sudbinu, zarobljen je bio bez ikakvog razloga… te iz Niša bio deportovan na Banjicu pa u zloglasni Mauthauzen.

Sećam se kako su ti mučenici, promrzli, ranjeni, gladni i pocepani, bežali po selima, a jedna manja grupa došla je i u moje selo, Kravlje. Nažalost, mnogo je golorukih ostalo na bodljikavoj žici, a zbog 11 poginulih Nemaca za odmazdu je streljano 1.100 ljudi, kaže Vlada Jovanović.

Na Vojnom groblju u Mauthauzenu pored žrtava iz Drugog svetskog rata uglavnom ima žrtava iz Prvog svetskog rata, od 9.200 sahranjeno 8.000 je Srba. Naš narod je položio velike žrtve u svim ratovima i to ne sme da se zaboravi, kaže prof.istorije Đorđe Bojanić.

Čika Vlada je bio zarobljen 1944.god u selu Kravlje i odveden u logoru CRVENI KRST gde je proveo 22 dana, zatim je deportovan u logor na Banjici, gde je bio u zarobljeništvo  33 dana a odmah zatim prebačen je u logor Mathauzen (Austrija) i na kraju u logor Guzen. U logorima je proveo oko 8 meseci. Bio je blizu gasne komore… ali je srećom preživeo. Čika Vlada ne mrzi one koji su ga mučili, ali kaže da ih ne razume.

U Srbiju po oslobađanju logora vratio se sa 40 kilograma, nisu ga mogli prepoznati ni oni koji su ga najbolje poznavali.

Osnovač je Društva preživelih niških logoraša. Čika Vlada danas ima 92 godine.

Na kraju predavanja koje je trajalo više od jednog školskog časa, Čika Vlada je dobio ogroman aplauz prisutnih.

Priredio Đorđe Bojanić

Izvor: Srpska istorija

Vezane vijesti:

Ovde je zločin blaga reč | Jadovno 1941.

Imena srpskih logoraša biće upisana ćirilicom

Beogradske priče: Dva „putovanja“ u Mauthauzen | Jadovno 1941.

Bajić: Vraća se ideja nacizma i agresije | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top