fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Osvećenje spomen-mauzoleja na Drini do kraja juna

Izgradnja i uređenje Spomen-mauzoleja, na Starom Brodu na Drini, kod Višegrada, koji podižu dobrotvori Spasoje Albijanić i Miodrag Davidović Daka, pri samom su kraju

Spomen mauzolej na Drini
Spomen mauzolej na Drini

Izgradnja i uređenje Spomen-mauzoleja, na Starom Brodu na Drini, kod Višegrada, koji podižu dobrotvori Spasoje Albijanić i Miodrag Davidović Daka, pri samom su kraju i osvećenje, koje će predvoditi patrijarh srpski Irinej, kao i pomen biće održani do kraja juna, iformisao je akademika Matiju Bećkovića Spasoje Albijanić, jedan od dobrotvora.

Bećkovićeve besede, minulih godina o neviđenoj drami u proleće 1942. godine, kada je iz Sarajeva krenulo 10. 000 ustaša s namerom da proteraju i pobiju srpsko stanovništvo sa područja Sarajava, Pala, Olova, Klasnja, Sokolca, Han Pijeska, Rogatice i Višegrada, po kazivanju Spasoja Albijanića, opredelile su njega i njegovog prijatelja Davidovića da žrtvama u čast i spomen podignu ovo veliko uzdarje na i kraj same vode.

– Dolazili smo, svake godine na Mladence, na godišnjicu stravičnog zločina prema našem narodu, kao i akademik Bećković da se poklonimo senima nedužnih žrtvama, među kojima je bilo najviše dece, žena, staraca – priča Albijanić. Radove smo započeli u jesen prošle godine, dobro su napredovali i pred nama je svetkovina, čiji je pokrovitelj Vlada Republike Srpske.

Za ovu golgotu vrlo bi bila primerena molitva koju je napisao najčuveniji Hercegovac Jovan Dučić, koja glasi: Pomiluj, Svemoćni, nevine što ginu, Tebi su pružili njine čiste ruke; Za tvoju su oni pali veličinu, na tvoj znak prineli sve suze i muke.

Akademik Bećković je pohvalio ovo dobriočinstvo Albijanića i Davidovića „kako bi nedužni stradalnici i mučenici dobili dostojan beleg od roda svoga, uz tužnu konstataciju da se o ovome ćutale sve do pre 11 godina, kada je višegradski sveštenik Dragan Vukotić odlučio da prvi put služi pomen žrtvama“.

Višegrad, Stari Brod, sećanje na srpske žrtve
Višegrad, Stari Brod, sećanje na srpske žrtve

– Sva čast Albijaniću i Davidoviću, divnim čedima Stare Hercegovine, koji znaju dobro da je svaki zločin veliki, a još je veći onda kad se prikriva, što su minulih decenija činile vlasti u BIH, nažalost ne samo komunističke, koje su za ovo zlo znale, ali su ga stavili na spisak zabranjenih tema – kaže akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković, koji je bio na susretu dobrotvora i akademika Bećkovića.

Bećković i Albijanić u društvu prijatelja
Bećković i Albijanić u društvu prijatelja

Autor:V.MITRIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Vezane vijesti:

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942.

Stari Brod – mesto velikog stradanja

Stari Brod je mesto na kom se srpska krv uliva u Drinu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: