fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Osnovati memorijalni centar srpskih žrtava genocida NDH

Odbor Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu trebalo bi da na narednoj sjednici da usvoji zaključke, među kojima i da se osnuje memorijalni centar srpskih žrtava genocida Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, čiji bi jedan od glavnih zadataka bio da popiše srpske žrtve.

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Foto: SRNA
Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Foto: SRNA

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta najavio je da će predložiti da ovaj odbor usvoji i zaključke, koji će biti dostavljeni nadležnim organima, da se donese deklaracija o genocidu NDH nad Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

Linta je najavio da će predložiti da Odbor usvoji i zaključke da bude podignut spomenik žrtvama NDH, spomenik stradaloj djeci u NDH, kao i spomenik Dijani Budisavljević, koja je spasavala srpsku djecu iz ustaških logora, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije.

On je rekao da, osim toga, treba dati nazive ulica i trgova s ciljem njegovanja kulture sjećanja na počinjeni genocid u NDH /kao što su ulica žrtava genocida NDH, ulica jasenovačkih žrtava i ulica žrtava genocida nad Srbima/.

Linta je na sjednici Odbora, koja je održana juče, o temi sjećanja na žrtve genocida u NDH i 74 godine od proboja posljednjih jasenovačkih logoraša, podsjetio da su 22. aprila 1945. godine posljednji zatočenici najveće fabrike smrti na Balkanu u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu, izvršili proboj, a preživjelo ih je svega 128.

On je naglasio da u Hrvatskoj od dolaska Tuđmana i HDZ-a na vlast 1990. godine do danas traje proces rehabilitacije zločinačke NDH i ustaške ideologije, te negiranje ili umanjivanje srpskih žrtava genocida.

Sjednici su, osim članova Odbora, prisustvovali akademik Vasilije Krestić, sekretar Odbora za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve Stefan Radojković, predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ iz Banjaluke Dušan Bastašić.

Bili su prisutni i predsjednik Udruženja logoraša i potomaka „Jasenovac“ Slavko Milanović i počasni predsjednik tog udruženja Milinko Čekić, kao i potpredsjednik ovog udruženja Snežana Dragosavljević i članovi.

Članovi Udruženja „Jasenovac“ govorili su o inicijativama koje su podnosili Skupštini i drugim državnim i međunarodnim institucijama i istakli da očekuju da će u budućnosti nailaziti na više razumijevanja i podrške nadležnih institucija.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Žalosno je da se niko nije toga setio evo već 74 god od završetka drugog svetskog rata. Ćutanje o zločinu NDH-zije i genocidu kao i svim zločinima pre i posle toga nije ništa drugo do negiranje i potiranje istih. Dok postoji i jedan srbin treba pričati pisati i sakupljati arhivsku građu kako bi svi srbi znali za vjeki vjekov i nikada više ne dozvole da se to ponovi i da se prekraja istorija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: