Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Oslobođeni optužbi za zločin nad Srpskim civilima

Sud

Kantonalni sud u Zenici oslobodio je nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH Seđada Đerahovića i Jasmina Šarića optužbe za ratni zločin nad srpskim civilima na poručju Zenice.

Đerahović i Šarić oslobođeni su optužbe da su 16. juna 1992. godine u mjestu Bukovica u opštini Zenica učestvovali u fizičkom zlostavljanju Anđelka Božića i njegovih sinova Nedeljka i Veseljka.

Anđelko Božić je podlegao od primljenih udaraca, a njegovi sinovi su teško povrijeđeni.

Predsjedavajući sudskog vijeća Nermin Tešnjak rekao je da je optužnica utemeljena samo na iskazima oštećenih, koje je sud ocijenio nekonzistentnim i neuvjerljivim, pa kao takvi ne mogu biti osnova za donošenje odluke o krivici.

Tešnjak kaže da su oštećeni mijenjali iskaze tokom istrage i pred sudom, iako su ih davali u kratkom vremenskom periodu, prenosi Birn.

On ističe da sudsko vijeće nema sumnje da su braća Božić i njihov otac odvedeni i maltretirani, ali da Tužilaštvo nije dokazalo da su te radnje učinili optuženi.

Predsjedavajući sudskog vijeća navodi da Tužilaštvo nije ponudilo ni dokaze o postojanju oružanog sukoba, pa samim time nedostaju i dokazi o biću krivičnog djela ratnog zločina.

Na ovu presudu moguća je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Novo suđenje Dediću za zločine nad Srbima iz Breze

Podignuta optužnica zbog ratnog zločina u Bugojnu

Bakir upravlja sudijama

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: