fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bakir upravlja sudijama

Većina u Ustavnom sudu BiH odavno već pod patronatom najjače bošnjačke stranke. Dvoje sudija Ustavnog suda BiH iz reda Bošnjaka, višegodišnji članovi SDA

Sudije Ustavnog suda BiH

ODLUKA Ustavnog suda BiH da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu Republike Srpske neustavan i da Narodna skupština RS u roku od šest meseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH, skuvana je u kuhinji SDA, pod stručnim nadzorom Bakira Izetbegovića, a Ustavni sud BiH je samo potvrdio, kažu sagovornici “Novosti”.

– Ovakvom odlukom Ustavni sud BiH nastavio je lakrdijaški pristup, jer već godinama donosi odluke na štetu entiteta, pre svih Republike Srpske, a koji se ne mogu ispoštovati, jer zadiru u Ustav RS – kažu naši sagovornici.

Za poslednju sramnu odluku glasalo je troje stranih sudija, Tudor Pantiru iz Moldavije, Margarita Nikolovska iz Makedonije i Konstansa Gru iz Nemačke. Pored njih ruku su, naravno, podigli i predstavnici Bošnjaka u Ustavnom sudu BiH, sudije Seada Palavrić i Mirsad Ćeman. Protiv su bile sudije Zlatko M. Knežević i Miodrag Simović, predstavnici srpskog naroda i Valerija Galić, sudija iz reda hrvatskog naroda, dok drugi sudija Hrcat, Mato Tadić, zbog bolesti nije bio na sednici.

Preglasavanje koje su sproveli stranci i Bošnjaci zajedno, nije iznedilo zvaničnike u Srpskoj, pogotovo jer je poznato da su sudije Seada Palavrić i Mirsad Ćeman, višegodišnji članovi Stranke demokratske akcije i kao takvi su i došli i Ustavni sud BiH.

Seada Palavrić je 2002. godine izabrana za potpredsednicu SDA, a Ćeman je takođe godinama bio u glavnim organima ove stranke. Oboje su, inače, bili poslanici u Parlamentu BiH između 2002. i 2005. godine.

Bošnjačke sudije su samo odigrale kako im je Bakir Izetbegović, njihov šef, naredio da urade, kažu sagovornici “Novosti”.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD, u Parlamentu BiH kaže da su bošnjačke sudije Ćeman i Palavrić produžena ruka Izetbegovića u Ustavnom sudu BiH i to se vidi po odlukama.

– Ali, strašno je i da su sudije koje dolaze iz Evrope, a koje bi morale da imaju pravi kriterijum, da znaju da ovakve odluke idu na štetu Republike Srpske i da su protiv Ustava RS, glasali kao i Bošnjaci. Stranci se očigledno nisu ni potrudili da od domaćih sudija nauče kako treba pre svega doro raditi posao i u korist svih naroda koji žive u BiH – ističe Majkićeva.

Ona kaže da se i odlukom oko Dana Republike Srpske samo nastavila degradacija Ustavnog suda BiH, što u Evropi ne mogu da shvate da jedan Ustavni sud BiH donosi odluke koje se ne mogu primeniti.

– BiH je zemlja koja ima više od 100 presuda Ustavnog suda a koje nisu implementirane, jer su odluke politički motivisane i nisu u skladu sa zakonima. Njihov rad nije regulisan zakonom, već pravilima koji oni sami sebi propisuju – ističe Majkićeva.

Dr Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine RS, kaže za “Novosti” da su strane sudije zajedno sa bošnjačkim u Ustavnom sudu BiH odigrale po notama Bakira Izetbegovića i donele odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske.

– Za predstavnike institucija RS i i predstavnike RS u zajedničkim institucijama sada je najbitnije da poštuju Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut, čak i ako Ustavni sud BiH ovaj republički praznik proglasi neustavnim. To je sada za sve političare iz Srpske najbitniji dokument – ističe Stevandić.

PLATE

SUDIJE Ustavnog suda BiH svojom internom odlukom povećale su prošle godine plate. Sada je osnovna plata sudije u toj instituciji 4.866 KM, a ranije je bila 4.200 KM. Pored plate sudije dobijaju i regres u visini od 2.433 maraka. Ova najviša sudska instanca u državi ima devet sudija, pa će za njihov regres sada biti potrebn ukupno 21.897 KM.

IZETBEGOVIĆ PREDLOŽIO ARANĐELOVDAN ZA DAN SRPSKE

BOŠNjAČKI član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović “zaslužan” je što je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju o oceni ustavnosti zakona o praznicima Republike Srpske i to one odredbe koja se odnose na 9. januar – Dan Republike Srpske, što je i krsna slava mnogih pravoslavaca koji toga dana obeležavaju Sv. arhiđakona Stefana.

Izetbegović je nakon odluke Ustavnog suda BiH izjavio da ne bi imao ništa protiv da Republika Srpska slavi svoj Dan 21. novembra. Bakir očigledno ne zna da ovog datuma Srbi u Republici Srpskoj slave krsnu slavu Sv. arhangela Mihaila, u narodu poznatog kao Aranđelovdan, što je i krsna slava prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karađića, koji se nalazi u Hagu.

Inače, 21. novembar u Republici Srpskoj je državni praznik koji se obeležava kao sećanje na dan kad je donesen Dejtonski sporazum, kad je Republika Srpska priznata kao jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH. Toga dana 1995. godine uspostavljen je mir na ovom prostoru, toga dana posebno je svečano bilo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje ga obeležava i kao svoj dan.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Ustavni sud BiH ponizio i uvrijedio srpske žrtve rata

Borci će masovno obilježiti 9. januar

Zakon o praznicima Srpske proglašen neustavnim

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: