fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Okrugli sto „Srpski jezik i ćirilica“: Za srpski jezik mora se boriti institucionalno

Za srpski jezik mora se boriti institucionalno, ali i raditi na ideji da dobije nadpredmetni status, istaknuto je u Andrićgradu, na okruglom stolu „Srpski jezik i ćirilica“, koji je okupio stručnjake iz Srbije, Crne Gore i Srpske.

Okrugli sto o ćirilici Foto: RTRS
Okrugli sto o ćirilici Foto: RTRS

Jezik i pismo su kamen temeljac nacionalnog identiteta, pa tako i dijele sudbinu naroda. Ugroženost srpskog jezika i ćirilice i više je nego očigledna.

– To što se dešava sa srpskim jezikom to se na planeti nikada nigdje nije desilo. Da preimenovanjem jednog jezika su nastali neki silni politički jezici – ističe akademik Slobodan Remetić.

Potrebno je, kažu stručnjaci, istrajati da srpski jezik dobije nadpredmetni status, a ćirilica zakonski i praktično bude u svakodnevnoj upotrebi.

– U Republici Srpskoj počela je izrada zakona o jeziku i pismu i nadamo se da će taj zakon biti u najvećem dijelu saglasan sa zakonom o jeziku i pismu u Srbiji, jer se radi o istom jeziku, istom narodu i istom pismu – naglasio je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Miloš Kovačević.

Najteža situacija je u Crnoj Gori, gdje je kao službeni jezik upisan crnogorski, a status srpskog jezika, uprkos istorijskom kontinuitetu, doveden do apsurda.

– Mi znamo da u Crnoj Gori se govori jedino srpski jezik, bez obzira kako ga nazivali i imenovali, ali je ime srpskog jezika potpuno gotovo odstranjeno sa javne i državne i društvene scene Crne Gore – rekla je profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću Jelica Stojanović.

Okrugli sto u Andrićgradu dao je smjernice očuvanju srpskog jezika.

– Ono što je naša obaveza i zapravo je da ga vraćamo i da mu državno ne damo da propadne, kao što je izložen vrlo očito propadanju i kao što ga mnogi, upravo razvlačeći na te političke lingvističke tačke, taj jezik smanjuju vrijednost – naglasio je direktor Andrićevog instituta  Emir Kustrica.

Upozoreno je i na pogubnost Deklaracije o zajedničkom jeziku, kojoj je cilj poništavanje srpskog jezika i zatiranje njegovog imena.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Milana Babić: Ćirilica je pitanje srpskog dostojanstva …

Matija Bećković: Svaki okupator je prvo zabranjivao ćirilicu …

Podgorica: Protest zbog diskriminacije ćirilice | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: