fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ojačati onlajn kapacitete udruženja Srba u dijaspori i regionu

Državni sekretar za informisanje i medije u Ministarstvu kulture Srbije Nino Brajović rekao je danas da oko četiri miliona Srba živi u dijaspori i da je potrebno ojačati onlajn kapacitete organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu i podržati njihovu ulogu u informisanju i promovisanju srpske zajednice.

Konferencija dijaspore i Srba u regionu
Konferencija dijaspore i Srba u regionu
Foto: SRNA

On je na Sedmoj medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu u Udruženju novinara Srbije /UNS/ rekao da će se u narednom periodu raditi na tome da se popravi rad onlajn medija Srba u Hrvatskoj.

Brajović je podsjetio da će 1. februara biti raspisan novi konkurs Ministarstva kulture i informisanja Srbije za projektno sufinansiranje medija dijaspore i regiona.

Brajović je rekao i da u Srbiji trenutno boravi sedam novinara iz BiH, Mađarske i Slovenije na studijskoj praksi, koju je do sada prošlo njih 19.

Da je potrebno unaprijediti informisanje u dijaspori i rad svih onih koji se bave tim poslom van matice saglasio se na skupu u UNS-u i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da je Srbija, prema Ustavu, dužna da štiti prava i interese svojih građana u inostranstvu i unapređuje odnos dijaspore i matice, te da je unapređenje informisanja dijaspore putem elektronskih medija definisano kao važan instrument za očuvanje srpskog jezika i identiteta.

„Udruženim naporima nas ovde sa Srbima iz dijaspore i regiona, a uz podršku Srpske pravoslavne crkve moguće je napraviti značajne pomake“, rekao je Dačić.

Specijalni savjetnik srpskog Ministarstva kulture Dragan Hamović govorio je o akciji „Negujmo srpski jezik“, koja će biti nastavljena i tokom proljeća i jeseni 2017. godine, prije svega u osnovnim školama i u više gradova u Srbiji.

On je dodao da je ta akcija njegovanja maternjeg jezika i ukazivanja na pravopisne i jezičke nedoumice „prešla Drinu“ i zaživjela i u Republici Srpskoj zahvaljujući, između ostalog, angažovanju direktora Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljane Petrović Zečić.

Jelena Petković iz „Frankfurtskih vesti“ rekla je da je taj dnevni list pokrenuo podlistak „Male vesti“, koji izlazi vikendom sa ciljem da djeca u dijaspori učvrste svoje poznavanje ćirilice.

To je, kako je precizirala, projekat koji se sprovodi u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Srbije sa ciljem da se djeca u dijaspori i njihovi roditelji informišu o narodnim pjesmama i književnosti, odnosno narodnom riznicom uopšte.

Administrator grupe „Svi Srbi u Parizu“ na „Fejsbuku“ i istoimenog portala Saša Pešić rekao je novinarima da ta grupa potencira i njeguje sve što je u vezi sa srpskom istorijom, te francusko-srpsko prijateljstvo tokom Prvog svjetskog rata.

„Poslednjih godina Francuzi ponovo doživljavaju Srbe malo drugačije“, rekao je Pešić, dodajući da se trudi da predstavi prave srpske vrijednosti i da u svijet ne ide negativna slika o Srbima.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: