Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ojačati onlajn kapacitete udruženja Srba u dijaspori i regionu

Datum objave: utorak, 27 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Državni sekretar za informisanje i medije u Ministarstvu kulture Srbije Nino Brajović rekao je danas da oko četiri miliona Srba živi u dijaspori i da je potrebno ojačati onlajn kapacitete organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu i podržati njihovu ulogu u informisanju i promovisanju srpske zajednice.

Konferencija dijaspore i Srba u regionu
Konferencija dijaspore i Srba u regionu
Foto: SRNA

On je na Sedmoj medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu u Udruženju novinara Srbije /UNS/ rekao da će se u narednom periodu raditi na tome da se popravi rad onlajn medija Srba u Hrvatskoj.

Brajović je podsjetio da će 1. februara biti raspisan novi konkurs Ministarstva kulture i informisanja Srbije za projektno sufinansiranje medija dijaspore i regiona.

Brajović je rekao i da u Srbiji trenutno boravi sedam novinara iz BiH, Mađarske i Slovenije na studijskoj praksi, koju je do sada prošlo njih 19.

Da je potrebno unaprijediti informisanje u dijaspori i rad svih onih koji se bave tim poslom van matice saglasio se na skupu u UNS-u i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da je Srbija, prema Ustavu, dužna da štiti prava i interese svojih građana u inostranstvu i unapređuje odnos dijaspore i matice, te da je unapređenje informisanja dijaspore putem elektronskih medija definisano kao važan instrument za očuvanje srpskog jezika i identiteta.

“Udruženim naporima nas ovde sa Srbima iz dijaspore i regiona, a uz podršku Srpske pravoslavne crkve moguće je napraviti značajne pomake”, rekao je Dačić.

Specijalni savjetnik srpskog Ministarstva kulture Dragan Hamović govorio je o akciji “Negujmo srpski jezik”, koja će biti nastavljena i tokom proljeća i jeseni 2017. godine, prije svega u osnovnim školama i u više gradova u Srbiji.

On je dodao da je ta akcija njegovanja maternjeg jezika i ukazivanja na pravopisne i jezičke nedoumice “prešla Drinu” i zaživjela i u Republici Srpskoj zahvaljujući, između ostalog, angažovanju direktora Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljane Petrović Zečić.

Jelena Petković iz “Frankfurtskih vesti” rekla je da je taj dnevni list pokrenuo podlistak “Male vesti”, koji izlazi vikendom sa ciljem da djeca u dijaspori učvrste svoje poznavanje ćirilice.

To je, kako je precizirala, projekat koji se sprovodi u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Srbije sa ciljem da se djeca u dijaspori i njihovi roditelji informišu o narodnim pjesmama i književnosti, odnosno narodnom riznicom uopšte.

Administrator grupe “Svi Srbi u Parizu” na “Fejsbuku” i istoimenog portala Saša Pešić rekao je novinarima da ta grupa potencira i njeguje sve što je u vezi sa srpskom istorijom, te francusko-srpsko prijateljstvo tokom Prvog svjetskog rata.

“Poslednjih godina Francuzi ponovo doživljavaju Srbe malo drugačije”, rekao je Pešić, dodajući da se trudi da predstavi prave srpske vrijednosti i da u svijet ne ide negativna slika o Srbima.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top