Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Огорчење због понашања Загреба по питању ексхумација Срба

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије /Српска координација/ је, поводом 27 година од злочина хрватске војске над Србима на Миљевачком платоу, изразила протест и огорчење, због понашања Хрватске која не врши ексхумације познатих гробних мјеста.
Миљевачки плато (фото: krajinaforce.com)
Миљевачки плато (фото: krajinaforce.com)

Српска координација, у име породица несталих, изражава огорчење и протест због лицемјерног и неразумног понашања и приступа Хрватске.

У саопштењу се наводи да Хрватска, умјесто да ексхумира посмртне остатке из регистрованих гробница и гробних мјеста и појача идентификације, потхрањује ширење отворене мржње и вршење етнички мотивисаних кривичних дјела према Србима и тако ствара амбијент да се питање несталих српских жртава не рјешава.

Српска координација понавља позив властима у Србији и Хрватској, да ставе на дневни ред и приоритетно рјешавају питања процесуирања починилаца ратних злочина, проналаска и идентификације несталих лица, суочавања са прошлошћу и сатисфакције свим жртвама.

У саопштењу се напомиње да је у злочиначкој акцији хрватских војних и паравојних формација на заштићено подручје УН у селу Миљевци, у околини Дрниша, 21. јуна 1992. године, убијено и измасакрирано 40 припадника Територијалне одбране Републике Српске Крајине.

У саопштењу се подсјећа да су, након што је Унпрофор преузео заштитну улогу на подручју тадашње РСК, хрватске војне и паравојне снаге изненадним и мучким нападом на припаднике Територијалне одбране РСК на Миљевачком платоу, грубо прекршиле одредбе “Сарајевског примирја” постигнутог 2. јуна 1992. године.

– О монструозности овог злочина говори чињеница да су хрватски злочинци, након убиства припадника Територијалне одбране РСК, жртве измасакрирали, а њихове посмртне остатке, по узору на усташке злочинце, бацили у крашку јаму, коју су затрпали смећем, како би прикрили трагове овог злочина – наводи Координација.

Реагујући на напад хрватских снага, подсјећа се у саопштњу, Савјет безбједности УН је донио Резолуцију 762, којом је захтијевано повлачење хрватских снага, коју је Хрватска игнорисала и због чега није сносила никакве посљедице.

Два мјесеца од почињеног ратног злочина, на притисак међународне заједнице, извршена је ексхумација свих убијених и идентификација 28 жртава.

У саопштењу се наводи да је 12 жртава сахрањено на книнском гробљу, а породице до данашњег дана не могу добити њихове остатке, јер Хрватска одбија ексхумацију и идентификацију.

Српска координација истиче да у Хрватској, према евиденцији надлежних хрватских органа, постоје регистроване гробнице и гробна мјеста, у којима је сахрањено више од 70 српских жртава и која се одмах могу ексхумирати.

Координација оцјењује да Хрватска у свим преговорима са Србијом истиче проблем несталих као најважнији, али када је ријеч о српским жртвама у Хрватској, евидентно, наступа неискрено и непоштено.

Координација пита какав је смисао преговора и тражења несталих лица, уколико се не желе ексхумирати позната гробна мјеста.

Извор: РТРС

Везане вијести:

За злочин на Миљевачком Платоу још нико не одговара …

Злочин на Миљевачком платоу | Јадовно 1941.

Служен парастос Србима убијеним на Миљевачком платоу …

Злочин на Миљевцима био најава етничког чишћења Срба из …

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: