fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održan pomen žrtvama komunističkog terora u Lisičijem potoku

Lisičijem potoku, u Beogradu, održan je 2. novembra pomen stradalima od komunističkog terora

Pomen u Lisičijem potoku (Foto: Fejsbuk stranica U ime naroda za slobodnu Srbiju)

U Beogradu je održan pomen svim nevinim žrtvama komunističkog terora, strijeljanim odmah po oslobođenju srpske prestonice 1944. godine. Skup je održan u neposrednoj blizini kraljevskog dvora na Dedinju, na mjestu zvanom Lisičiji jarak, gdje su, prilikom građevinskih radova, otkriveni zemni ostaci mnogobrojnih žrtava.

Dostojanstvo ove ceremonije narušeno je prethodne noći, kada su, za sada nepoznati vandali, odnijeli mermerni spomenik i grafitima oskrnavili mjesto pogubljenja 1.527 Beograđana. Ovaj broj pronađen je u arhivama koje su odnedavno dostupne javnosti, ali još nije poznato koliko je Beograđana ubijeno na cjelokupnoj teritoriji grada. Pretpostavke se kreću do 20.000 civila.

Grad Beograd ima planove za uređenje ovog mjesta stradanja, gdje se nalazi i Kraljeva česma, sagrađena u spomen na pogibiju kralja Aleksandra Karađorđevića.

Foto: Fejsbuk stranica U ime naroda za slobodnu Srbiju

„To su ljudi koji su nevino stradali, koji su pobijeni nakon oslobođenja, a samo istinom možemo doći do pomirenja“, – rekao je Andrija Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda.

Po knjigama pronađenim u arhivama OZNA u kojima su, po gradovima, popisane žrtve revolucionarne pravde, došlo se do broja od 59.912 streljnih.

Međutim, nedostaju knjige vođene za Beograd, Kragujevac i Šabac, tako da smo još daleko od istine o zločinima nad Srbima izvršenim po nalogu Josipa Broza Tita.

Oprema: Stanje stvari

(RTRS, 2. 11. 2019)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: