Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Održan pomen najmlađem poginulom pripadniku Trebinjske brigade Vojske RS

16. januara 1995. godine, na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu preminuo je Aleksandar Masleša, borac Bobanske čete, Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

Tim povodom, na spomen obilježju najmlađem poginulom pripadniku Trebinjske brigade Vojske RS juče je, u prisustvu rodbine, saboraca i brojnih Trebinjaca, sveštenik Nikola Janković služio pomen.

„U temelju Republike Srpske ugrađene su sve žrtve koje su položile svoj život za vjeru i slobodu svoje otadžbine. Među tim svijetlim žrtvama i sam Aleksandar Masleša, Trebinjac iz Popovog polja, koji je dao divan primjer kako se voli svoj narod i otadžbina. Njegov spomenik je ovdje pored škole i vrtića – da uvijek bude primjer našoj djeci kako se vole drug, prijatelj, narod, otadžbina. Neka mu je vječna slava i hvala za njegovu ljubav i žrtvu“, rekao je sveštenik Nikola Janković.

Na Krstovdan, 27. septembra 1994. godine od iste granate ginu vojvoda Nedeljko Vidaković, kapetan Dragan Slijepčević i major Ljubiša Popović, a u istom rovu Aleksandar Masleša je teško ranjen, i hitno je prebačen u bolnicu u Podgorici.

Prilikom pada granate vojvoda se bacio preko Aca, i isti geler je vojvodu usmrtio, a Aca ranio. U Podgorici je šesnaest dana bio u komi, a operaciju, koja je trajala šest sati, uradio je doktor Lompar. Operacije je bila uspješna. Ubrzo je prebačen na VMA, gdje su mu urađene tri operacije. Posljednja operacija, nažalost, nije bila uspješna.

„Aleksandar Masleša bio veliki čovjek, junak i najbolji primjer kako se voli svoja zemlja, porodica. Borio se do svog posljednjeg daha i bio je spreman na to u šta je krenuo. Kada se sagleda iz perspektive današnjeg vremena, ovom hrabrom pripadniku Bobanske čete tada nije bilo lako da sagleda šta se dešava i gdje se, zapravo, nalazi. Ali nijednog trenutna on nije odustajao od svoje odluke da brani i odbrani svoju rodnu grudu“, rekao je tadašnji zamjenik komandanta Bobanske čete Dragan Ristić Beli.

Na Maslešin spomenik cvijeće su juče položili zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić kao i brojni pojedinci i delegacije.

Izvor: R.M./ RADIO TREBINjE i SLOBODNA HERCEGOVINA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: