fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odbrana traži obustavu postupka protiv Nasera Orića

Ubijena__Srpkinja-Skelani

Odbrana Nasera Orića zatražila je od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH obustavu postupka protiv njihovog branjenika za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom da mu je već suđeno za te zločine.

Branioci Vasvija Vidović i Džon Džons zatražili su da predsjednik Haškog suda imenuje posebno vijeće koje će narediti Sudu BiH da „trajno obustavi postupak protiv Nasera Orića“ s obzirom da je 2008. godine u Hagu već pravosnažno oslobođen krivice za ratne zločine počinjene na području Srebrenice.

Odbrana je navela da se Oriću ne može dva puta suditi za isto djelo, prenosi Birn.

Sud BiH je sredinom septembra potvrdio optužnicu koja Nasera Orića i Sabahudina Muhića tereti za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica takozvane Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, i Muhić, pripadnik ovih snaga, optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri srpska zarobljenika.

Orićeva odbrana navodi da je postupak protiv njihovog branjenika u vezi sa „istim vojnim aktivnostima koje su bile baza postupka pred Haškim sudom“.

„U predmetu u Hagu bila je riječ o operacijama muslimanskih naoružanih jedinica između maja 1992. i februara 1993. godine u Srebrenici i Bratuncu. Predmet pred Sudom BiH tiče se događaja u tim opštinama u drugoj polovini 1992. godine. Svi navodi nove optužnice dovode se u vezu sa dešavanjima koja je Haško tužilaštvo razmatralo prije podizanja optužnice“, navodi se u podnesku advokata.

Haški tribunal je 2008. godine donio pravosnažnu presudu kojom je Orića oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Odbrana je zatražila da se postupak okonča „po hitnom postupku“.

„Zbog postupka u BiH, Orić je pod mjerama zabrane koje mu onemogućavaju napuštanje Federacije BiH i nalažu redovno javljanje policiji. Te mjere utiču na njegov privatni i poslovni život. Uz mogućnost da mu se dvaput sudi za isto djelo, ove mjere stvaraju nesigurnost u Orićevom životu koja je trebalo da bude zaustavljena oslobađajućom presudom u Hagu“, navodi se u podnesku.

Orić je u oktobru pred Sudom BiH negirao krivicu i trenutno čeka početak suđenja.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

ZLOČIN NAD SRBIMA U SKELANIMA

Orić mi sve pobio, ali istinu ne može

Branislav R. Vučetić

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: