fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Odbor na tragu izmještenih masovnih srpskih grobnica na Ozrenu

Odbor za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske na tragu je određenog broja izmještenih srpskih masovnih grobnica na Ozrenu, izjavio je Srni predsjednik Odbora Marko Grabovac.

Marko Grabovac Foto: SRNA

„Tragamo za srpskim masovnim grobnicama na Ozrenu koje su prethodno bile obilježene i dolazimo do određenih svjedoka bošnjačke nacionalnosti koji nam daju informacije gdje su izmješteni posmrtni ostaci lica srpske nacionalnosti“, rekao je Grabovac.

Grabovac je naveo da se na području Ozrena i dalje traga za još 126 Srba sa spiska nestalih iz Republike Srpske, a da je do sada pronađeno 313 od ukupno 439 nestalih sa ovog područja.

„Na osnovu svjedočenja ovih svjedoka na lokaciji Podcjelovo na Ozrenu, na području opštine Zavidovići, 29. oktobra su ekshumirani posmrtni ostaci tri lica srpske nacionalnosti koja su ubijena 1995. godine na lokalitetu Vozuće“, rekao je Grabovac.

Posmrtni ostaci prevezeni su u Banjaluku u nadležnost Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, gdje će biti uzeti uzorci kostiju radi utvrđivanja identiteta i uzroka smrti, DNK analizom.

Istražilac Tužilaštva BiH koordinisao je procesom ekshumacije u kojem su učestvovali predstavnici Instituta za nestala lica BiH, Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, kao i službenici Policijske stanice Zavidovići.

Na istom lokalitetu prošle godine su ekshumirani posmrtni ostaci devet lica.

U napadu na Ozren i Vozuću, u ofanizivama „Uragan“ i „Farz“ učestvovalo je 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korupusa takozvane Armije BiH, uključujući i odred „El mudžahedin“.

Za te zločine se pred Sudom BiH sudi bivšem komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Grabovac: Nećemo odustati od procesuiranja zločina nad Srbima

Grabovac: Prioritet ekshumacija srpskih grobnica na Ozrenu

Grabovac: Provjeriti sadržaj kontejnera sa oznakama UN

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: