Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Grabovac: Nećemo odustati od procesuiranja zločina nad Srbima

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac rekao je da Odbor nikada neće odustati od zahtjeva za procesuiranje i privođenje pravdi odgovornih za zločine nad Srbima na području zapadne Krajine 1995. godine i Posavine 1992. godine.

Marko Grabovac Foto: SRNA

“Regularne snage Hrvatske, u sadejstvu sa jedinicama HVO-a i takozvane Armije BiH, izvršile su 1992. i 1995. godine agresiju na Posavinu i zapadnu Krajinu gdje su počinjeni stravični zločini nad Srbima za koje još niko nije odgovarao”, rekao je Grabovac Srni.

Grabovac je naglasio da su porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske nezadovoljni radom Tužilaštva i Suda BiH na procesuiranju ovih zločina.

“Republika Srpska je Tužilaštvu BiH i Haškom sudu dostavila obimnu dokumentaciju o ovim zločinima, ali, nažalost, pravosudne institucije na nivou BiH ni 23 godine nakon rata nisu učinile ništa da se ovi zločini procesuiraju i odgovorni privedu licu pravde”, istakao je Grabovac.

On je naveo da nepravda najviše boli porodice koje su izgubile svoje najmilije i do danas nisu pronašle njihove posmrtne ostatke.

Grabovac je rekao da se neke od masovnih grobnica izmiještaju i da nema ekshumacija srpskih grobnica.

U Mrkonjić Gradu sutra će biti obilježene 23 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske, HVO-a i takozvane Armije BiH na 14 zapadnokrajiških opština u septembru i oktobru 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 120.000 Srba, ubijena su 1.644 civila i vojnika, i traga se za još 199 ljudi.

Na području Mrkonjić Grada ubijeno je 357 srpskih vojnika i civila, te pronađena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima 181 ubijenog vojnika i civila.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Grabovac: Prioritet ekshumacija srpskih grobnica na Ozrenu

Grabovac: Provjeriti sadržaj kontejnera sa oznakama UN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: