Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Grabovac: Provjeriti sadržaj kontejnera sa oznakama UN

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac pozvao je Tužilaštvo BiH da izda obavezujući nalog da se u dijelu Gradskog muslimanskog groblja u Odžaku javno provjeri sadržaj dva kontejnera sa oznakama UN, u kojima se godinama nalaze, kako se vjeruje, posmrtni ostaci ubijenih Srba.

Marko Grabovac Foto: SRNA
Marko Grabovac Foto: SRNA

“Vjerujemo da ovi kontejneri kriju više posmrtnih ostataka ubijenih Srba, posebno nakon što je iz jednog od kontejnera nedavno izvađena vreća u kojoj se nalazila lobanja srpskog civila Ljube Vasilića iz Broda, kojeg su pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a 1992. godine odveli iz kuće u logor u Brodu i ubili”, rekao je Grabovac Srni.

On je dodao da Tužilaštvo BiH godinama odbija njegov zahtjev da se otključaju ovi kontejneri i javnosti pokaže njihov sadržaj uz obrazloženje da se “u njima rade patološki pregledi i pozivaju porodice na identifikaciju”.

“Neprihvatljivo je da su kontejneri godinama zaključani i da se u njima rade patološki pregledi i pored postojanja velikog broja kosturnica u BiH”, istakao je Grabovac.

Grabovac kaže da će sumnjati u sadržaj kontejnera dok zvanično ne budu otvoreni i javno provjereni.

On je naveo da je potrebno da Tužilaštvo BiH pokrene krivični postupak u slučaju Ljube Vasilića i da se utvrdi odgovornost za ovaj ratni zločin kojeg su počinili pripadnici hrvatske vojske i HVO-a.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Nisu pronađeni posmrtni ostaci u Odžaku | Jadovno 1941.

U Orašju pronađena lobanja srpskog civila Ljube Vasilića

Grabovac sumnja u prikrivanje ratnog zločina nad Srbima u …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: