Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Одбијен приједлог о казнама за усташки поздрав

Влада Хрватске одлучила је да предложи Хрватском сабору да не прихвати приједлог Клуба посланика Истарског демократског сабора, Приморско-горанског савеза и Листе за Ријеку о допуни Кривичног закона који се односи на санкционисање пропагирања нацистичког, фашистичког и усташког режима.

Загреб: Хрватски сабор Фото: Wikipedia
Загреб: Хрватски сабор Фото: Wikipedia

Овај клуб затражио је да истицање и пропагирање нацистичких, фашистичких и усташких симбола, укључујући и усташки поздрав “За дом спремни”, постане кривично дјело за које је предвиђена затворска казна од шест мјесеци до двије године.

Осим тога, затражено је да се казна повећа за трећину ако се кривично дјело почини путем рачунарског система или мреже, с обзиром на то да они омогућавају брзо ширење садржаја и његову доступност великом броју људи, што се у погледу пропагирања нацизма, фашизма и усташтва сматра посебно неприхватљивим.

Хрватски министар правде Дражен Бошњаковић рекао да је у Кривичном закону већ постоји оквир који санкционише кривична дјела мржње, те јавног подстицања на насиље и мржњу.

Он је навео да је хрватска Влада основала Савјет за суочавање са посљедицама владавине недемократских режима од којег се очекује цјелокупна анализа стања те препоруке.

Хрватски премијер Андреј Пленковић каже да је Савјет већ одмакао у свом раду.

“Чланови Савјети прилично су усагласили свој први документ који се односи на наш став према тоталитарним системима и културу сјећања”, рекао је Пленковић.

Када је ријеч о препорукама за законско регулисање, каже Пленковић, Савјет је за сада израдио документ компаративне анализе докумената који постоје у остатку Европе.

“Када ти документи буду зрели, Влада ће размотрити законско регулисање тих питања”, рекао је Пленковић.

Клуб посланика Истарског демократског сабора, Приморско-горанског савеза и Листе за Ријеку је своју законску иницијативу формулисао у два члана, али је опширно описао историјски контекст настанка Независне Државе Хрватске /НДХ/, њен карактер и политику коју је спроводила.

НДХ је, како наводе, настала жељом нацистичке Њемачке и фашистичке Италије, у својој је основи била њихов протекторат и своју је расистичку политику спроводила систематски према својим држављанима другачије вјере и нације – Србима, Јеврејима и Ромима, те према Хрватима и Бошњацима који су се активно борили против такве државе.

Из овог клуба посланика истичу да је такву НДХ, као и у случају осталих нацистичких и фашистичких држава, карактерисало наглашено кориштење државних знамења, симбола и парола, а најпознатији поздрав из тога доба је “За дом спремни!”.

Они наглашавају да је из свих историјско релевантних докумената видљиво да је то прво био поздрав усташког покрета у емиграцији, да би по успостављању НДХ постао званичан поздрав на различитим извјештајима и документима њених државних органа, које су попуњавали припадници усташког покрета и под чијом су влашћу извршени стравични злочини.

“Евидентно је да је поздрав `За дом спремни!` био званичан поздрав у такозваној НДХ и да га као таквог треба кривично санкционисати у хрватском законодавству”, поручили су раније из овог клуба посланика.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Казнити затвором све који истичу усташке симболе | Јадовно …

Затворска казна за истицање фашистичких симбола | Јадовно …

ДЕСНИЧАРСКИ ИСТОРИЧАРИ ПРОТИВ ЗАБРАНЕ ПОЗДРАВА …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: