Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Odata počast žrtvama logora Mauthauzen

Datum objave: subota, 5 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

U okviru obilježavanja 73 godine od oslobođenja nacističkog logora Mauthauzen, kod Spomenika jugoslovenskim borcima i žrtvama fašističkog terora ubijenim od 1941. do 1945. godine u mjestu Ebenze položeni su vijenci i odata počast žrtvama.

Odata počast žrtvama pod-logora logora Mauthauzen
Odata počast žrtvama pod-logora logora Mauthauzen

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, konzul Srbije u Salcburgu, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i više stotina pripadnika srpske dijaspore koji žive u Austriji.

U nastavku komemoracija, delegacija iz Srbije obišla je spomen-kompleks kao i jedini za javnost otvoreni tunel u kojem su logoraši radili, kao i zloglasni dvorac Harthajm u opštini Alkoven blizu Linca, koji je bio centar za eutanaziju u kojem je od maja 1940. do decembra 1944. godine ubijeno više od 18.000 ljudi.

Potom je održana komemoracija u nekadašnjem pod-logoru Mauthauzena, Gusenu jedan, kod spomenika srpskim žrtvama na mjestu nekadašnjeg krematorijuma koji je pretvoren u Memorijalni kompleks, gdje je istaknuta i zastava Srbije, saopšteno je iz Ministarstva za rad Srbije.

Vijenci su položeni i odata je počast žrtvama na srpskom vojničkom groblju iz Prvog svjetskog rata u mjestu Ašah, na kojem je sahranjeno 5.600 srpskih vojnika.

Logor smrti u Mauthauzenu predstavlja jedno od najvećih mjesta stradanja u okupiranoj Evropi tokom Drugog svjetskog rata.

Samo nekoliko nedjelja nakon nacističke okupacije Austrije, zatvorenici iz koncentracionog logora u Dahauu u blizini Minhena, prebačeni su 8. avgusta 1938. godine u austrijski grad Mauthauzen, u blizini Linca.

Koncentracioni logor u Mauthauzenu bio je poznat kao centralni logor za ukupno 49 drugih logora koji su se nalazili na teritoriji okupirane Austrije.

Između 8. avgusta 1938. i 5. maja 1945. godine, oko 195.000 osoba, muškaraca i žena, bili su zatočeni u tim logorima koji su predstavljali mjesta užasnog stradanja ljudi, njihovog mučenja i likvidacije.

Koncentracioni logor u Mauthauzenu oslobodila je 5. maja 1945. godine sovjetska Crvena Armija.

Osim logora smrti koji se nalazio u mjestu Mathauzen, logori su postojali i u brojnim drugim naseljenim mjestima poput Gusena, Ebenzea, Melka i drugih.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mauthauzen – stratište u oba svetska rata | Jadovno 1941.

Svi užasi nacističkog kazamata | Jadovno 1941.

Ovde je zločin blaga reč | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top