fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odata počast stradalima u odbrani Beograda

Ambasadori i izaslanici zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, na današnji veliki ruski praznik Dan branilaca otadžbine, odali su počast i položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda, kao i na spomeniku Ruske ratne slave.

Venci i cveće za oslobodioce (Foto Tanjug)
Venci i cveće za oslobodioce (Foto Tanjug)

Tradicionalno na Groblju oslobodilaca Beograda, na taj ruski praznik, koji se obeležava 23. februara, kao sećanje na dan 1918. kada je formirana radničko-seljačka Crvena armija, odaju počast i polažu vence svi ambasadori zemalja bivših sovjetskih republika, akreditovani u Srbiji.

Počast su odali ambasadori i visoke diplomatske delegacije Rusije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana, kao i delegacija Vojske Srbije.

Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 818 boraca Crvene armije, od kojih su mnogi nepoznati, a danas su na mnogim njihovim humkama položeni crveni karanfili.

Ruska kosturnica, spomenik Ruske ratne slave, posvećena je caru Nikolaju Drugom Romanovu i ruskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu, u odbrani Beograda, na bitoljskom bojištu, Solunskom frontu, Kajmakčalanu, u Kladovu i drugim bojištima. (Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Saveznici okasnili 200 kilometara | Jadovno 1941.

Sećanje na heroje

Dan sećanja na zaboravljeno oslobođenje Beograda

PRAVI OSLOBODIOCI BEOGRADA – Da li je Beograd oslobodila Crvena armija i da li je preuveličana uloga Titovih partizana?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: