fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na heroje

Na uspenskom groblju uređuju se grobovi Rusa stradalih u Velikom ratu. Fondacija „Lisicin“ bi finansirala uređenje grobnih mesta

Kuzmanović i Lisicin na groblju
Kuzmanović i Lisicin na groblju

Tokom ove godine biće uređen deo Uspenskog groblja u Novom Sadu, na kojem počiva značajan broj ruskih oficira i vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, kao i civila, mahom izbeglica.

Tim povodom član Saveta Gornjeg doma parlamenta Ruske Federacije, Anatolij Lisicin boravio je u Novom Sadu i podržao ideju o uređenju dela Uspenskog groblja na kojem počivaju njegovi sunarodnici. Sa zamenikom pokrajinskog sekretara za kulturu dr Nebojšom Kuzmanovićem ruski parlamentarac je posetio i njihovu grobnicu.

Lisicin je uz podršku predsednika Vladimira Putina osnovao istoimenu fondaciju sa namerom da se sačuvaju sećanja na ruske vojnike iz Prvog svetskog rata i pronađu i urede sva mesta gde su oni sahranjeni. Jedno od tih mesta je i Uspensko groblje u Novom Sadu.

– Naše stradale sunarodnike tražimo već osam godina – napomenuo je Lisicin. – Mi poštujemo Prvi svetski rat u kojem smo izgubili mnogo ljudi. Vreme je da ispravimo naše greške i da istoriji i otadžbini vratimo ljude, koji su za nju dali svoj život, a koji su danas primer svima nama.

Anatolij Lisicin je izrazio nadu da će ideja o uređenju ruskih grobova na Uspenskom groblju, koju bi finansirala fondacija „Lisicin“, biti realizovana do 2018. godine, kada će biti obeležen vek od završetka Prvog svetskog rata.

Na Uspensko groblje su, inače, preneti mahom Rusi, koji su do 1921. godine bili sahranjeni u zajedničkoj grobnici na novosadskom Jovanovskom groblju, a po rečima dr Kuzmanovića, održavanje njihovih grobova ima izuzetan značaj.

– Moramo da učinimo sve da grobovi budu obnovljeni, ali i da u znak poštovanja one, koji u njima, ovde u srpskoj zemlji, počivaju, stalno i posećujemo – poručio je dr Kuzmanović.

Istoričar Đorđe Srbulović podseća da je rusku grobnicu na Uspenskom groblju projektovao arhitekta Jurij Nikolajevič Šreter. Njenu izgradnju i spomenik finansirali su ogranak Matice ruske u Novom Sadu i jedna grupa Novosađana.

GROBLjE BESMRTNIKA

USPENSKO groblje, koje datira iz 19. veka, nazivaju i grobljem srpskih besmrtnika. Na njemu su, naime, sahranjeni i velikani: Svetozar Miletić, Jaša Tomić, Vasa Stajić, Josif Runjanin, Stevan Branovački, Jovan Hadžić, Đorđe Natošević, Mihailo Polit-Desančić, srpski general iz bune 1848. Petar Biga, jedan od vođa Drugog srpskog ustanka Jovan Obrenović, književnici Kosta Trifković i Jovan Grčić, slikar Aksentije Marodić, reditelj Jurij Rakitin…

Autor: J. SIMIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Srbi i Rusi pamte bratstvo po oružju | Jadovno 1941.

Nezaboravljeni: Vek Srpske dobrovoljačke divizije | Jadovno …

Miladin Subotić: Negovanje sećanja na Prvi svetski rat …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: