fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Od srpskog vojnika do katoličkog sveca

Da li je za Alojzija Stepinca veće zlo bio Brozov komunizam ili Pavelićev ustaški režim?

Ove jeseni Vatikan će verovatno doneti konačnu odluku da li će najpoznatiji, ali i najkontroverzniji hrvatski kardinal Alojzije Stepinac biti proglašen za sveca.

Kako je Alojzije Stepinac prešao put od srpskog vojnika, koji je bio na Solunskom frontu, do čoveka koji je bio oduševljen stvaranjem Nezavisne države Hrvatske, da li je digao glas protiv zločina u logoru Jasenovac, da li je ustao protiv Ante Pavelića onako kako će kasnije ustati protiv Tita? Da li je on samo bio verni sluga svog pape Pija 12, koga su neki zapadni autori zvali Hitlerov papa? Da li je Stepincu savest bila čista, kako je rekao na suđenju 1946. godine? Konačno, da li zaslužuje titulu sveca? Više od pola veka posle smrti Stepinca pitanja su ista, a odgovori različiti u Zagrebu i Beogradu.

Ekipa emisije Oko magazin o tome je u Zagrebu razgovarala sa piscem Slavkom Goldštajnom i istoričarem Jure Krištom. Posetili smo i Krašić, rodno mesto Alojzija Stepinca, gde se nalazi i kuća u kojoj bio u kućnom pritvoru sve do smrti 1960. U Beogradu su o Stepincu govorili akademik Dragoljub Živojinović, odličan poznavalac odnosa Vatikana i SFRJ, i književnik i Titov prevodilac Ivan Ivanji.

Autor emisije: Stevan Kostić

Urednik: Gorislav Papić

Izvor: RTS

 

Vezane vijesti:

Srpsko ćutanje o Stepincu

MAMBERTIJU PREDAT ZVANIČAN STAV O KANONIZACIJI STEPINCA

LIVADA: Stepinac je bio poklonik ustaške ideologije i najdragoceniji stub Pavelićevog ustaškog režima

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: