fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Od Hrvatske traže 3,5 milijardi dolara odštete za Srbe, Rome i Jevreje žrtve NDH

Takva tužba nema osnove, smatraju u MVEP-u, jer RH nije pravna sljednica NDH pa ne može odgovarati za štetu počinjenu pod tim režimom

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Hrvatskoj je ovih dana uručena zajednička tužba za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Jevreji pretrpjeli  tokom Drugog  svjetskog rata. Riječ je o postupku koji je nekoliko osoba u maju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Čikagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijarde dolara.

Riječ je o naknadi, ne samo materijalne štete, vezane uz oduzetu imovinu, nego i nematerijalne štete koju su pretrpjele žrtve ustaških logora. Tužioci  tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna nasljednica NDH.

U Ministarstvu vanjskih poslova potvrđeno nam je da je tužba pristigla putem američke Ambasade.

“Ministarstvo je 27. februara primilo notu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država koja se tiče tužbe u predmetu Lalich et al. v. Republic of Croatia koji je pokrenut pred Okružnim sudom Sjevernog okruga Istočnog područja Ilinoisa”, potvrdili su nam iz Ministarstva.

Detaljnije o tužbi ne žele govoriti, no neslužbeno se može čuti da takva tužba nema osnove jer, kako naglašavaju naši sagovornici iz MVEP-a, Republika Hrvatska nije pravna sljednica NDH pa ne može ni odgovarati za štetu koja je počinjena pod tim režimom.

– Da je tome tako, vidljivo je već iz Izvornih osnova Ustava, u kojima se izričito navodi da Hrvatska počiva na temeljima suverenosti  izraženima u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH – objašnjava izvor iz MVEP-a.

S pitanjem povrata imovine oduzete u vrijeme NDH, prije svega one koja je pripadala Jevrejima, suočavale su se sve dosadašnje vlade od kojih se diplomatskim putem tražilo da zakonsko pravo na povrat oduzete imovine, uz razdoblje komunističke vladavine, prošire i na razdoblje ustaškog režima.

U Zagrebu je prošle godine u aprilu boravio posebni izaslanik za pitanja holokausta američkog State Departmenta Nicholas Dean, koji je kao osnovnu svrhu svog posjeta naveo pitanje jevrejske imovine oduzete tokom Drugoga svjetskog rata.

Pod pritiskom zbog povrata imovine u samom početku mandata našla se i Milanovićeva Vlada, a sličnih se pritisaka prisjeća i bivša ministarka pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, za čijeg je mandata parafiran sporazum s Austrijom o povratu imovine njihovim državljanima, od kojeg se odustalo pod pritiskom javnosti.

Škare Ožbolt, međutim, naglašava da se ni u jednom trenutku nije pomislilo na to da se pravo povrata proširi i na razdoblje NDH.

– Takav se zahtjev, odnosno tužba, temelji na netačnim podacima. Hrvatska nije sljednica NDH, već SR Hrvatske i sve ovo pobjeglo je iz konteksta. Sud koji bi priznao takvu konstrukciju ustvrdio bi da je Hrvatska nastala na zločinačkom režimu, što nije tačno.

Uvjerena sam da će tužba završiti neuspjehom – kaže Škare Ožbolt.

Pogledajte u kojoj državi osim u Hrvatskoj imovina nije vraćena! Vraća se čak i u Srbiji – kaže Kraus.

Iz Jevrejske opštine Zagreb više su puta tražili da se hrvatskim Jevrejima vrati ono što je moguće po važećem zakonu, a da se u drugoj fazi izmijeni zakon i da se omogući povrat imovine koju im je oduzeo ustaški režim. Tražili su i da se pravo nasljedstva proširi i na one koji nisu u prvom nasljednom redu, jer je takvih nasljednika vrlo malo.

Predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus kaže da su zahtjevi uvijek bili vezani isključivo uz oduzetu materijalnu imovinu koja je, kaže, golema. Uvjeren je da upravo u vrijednosti imovine leži razlog zbog kojega se pokušava izbjeći njezin povrat.

– Zakon koji ima Hrvatska najrestriktivniji je u Europi i potpuno neprovediv. Osim toga, i ono što je čisto, što je pokriveno zakonom, stoji u ladicama i ne vraća se. Pogledajte u kojoj državi osim u Hrvatskoj imovina nije vraćena! Vraća se čak i u Srbiji – kaže Kraus.

Presedan tzv. ‘ustaško blago’

Na pitanje nada li se da bi tužba pred sudom u Čikagu mogla nešto promijeniti, Ognjen Kraus odgovara: – Ne znam trebam li se čemu nadati. Upravo sam danas gledao proces čovjeka iz moje zajednice koji na sudu 38 godina traži pravdu pa ništa.

Tužba u Čikagu nije prva kojom su žrtve ustaškog režima tražile odštetu. Godine 2012. pred američkim okružnim sudom za Sjevernu Karolinu vođen je postupak “Alperin protiv franjevačkog reda Male braće”, kojim je od Vatikanske banke tražena odšteta za tzv. “ustaško blago”.

Postupak je završio neuspjehom tužioca, a s obzirom na to da se ta tužba temeljila na vrlo sličnim argumentima, očekuje se da će se Hrvatska pred sudom u Čikagu pozivati na tu presudu kao presedansku.

Autor: Iva Boban Valečić

Izvor: Večernji List

Oznake: Tužitelji iz Čikaga, Srbi, Romi, Jevreji, odšteta, NDH

Vezane vijesti:

Žrtve ustaškog režima traže od Hrvatske 3,5 milijardi dolara

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: