Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Обраћање министра Срећковића дијаспори

Датум објаве: недеља, 29 јула, 2012
Величина слова: A- A+
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/sreckovic.jpg

Поштовани сународници у иностранству,

Драги земљаци,

 

Након четири године рада у Министарству вера и диjаспоре владе Републике Србиjе и на партнерски, транспарентан, начин како смо и радили у том периоду,  желим да са вама поделим, кроз кратку анализу, оно наjважниjе шта jе урађено од 2008. године, до данас.

 

У претходне четири године свога рада Министарсво вера и диjаспоре било je ангажовано на великом броjу веома важних проjеката и било jе покретач решавања значаjних питања коjа су претходних година оптерећивали односе матице и диjаспоре, али и односе у самоj Србиjи, а усваjање Закона о диjаспори и Србима у региону коjи jе донет у октобру 2009. године jе у потпуности унело нове позитивне промене у те односе. То jе први законодавни акт у нашоj земљи коjи jе донет и коjи регулише односе државе Србиjе и нашег народа коjи живи ван граница Србиjе.

 

Министратво вера и диjаспоре jе од почетка свог мандата у jулу месецу 2008. године било одлучно у намери, да се уз помоћ других државних институциjа и саме диjаспоре и Срба из региона, оваj закон донесе и унесе ред у односе државе са своjим исељеништвом. У томе смо, и успели.
Усваjањем овог првог Закона о диjаспори и Србима у региону, и кроз друге акте и прописе коjе смо усвоjили, држава Србиjа се обавезала да  кроз наjвише правне акте преузме обавезу да у потпуности укључи своjе исељеништво у све друштвене, културне и привредне токове у Србиjи. На наjбољи начин то jе и почело да се остваруjе.У складу са Законом, формирана jе Скупштине диjаспоре и Срба у региону коjа jе симбол jединства државе и народа, формиран jе Савет за Србе у региону, на чиjем челу jе председник Републике Србиjе, формиран jе Савет за диjаспору, успостављен jе буџетски фонд за финансиjску подршку организациjама у диjаспори и Срба у региону… Овим су постављени стварни темељи нове политике према диjаспори и Србима у региону.
Ангажовањем Министарства вера и диjаспоре са jедне и наше диjаспоре са друге стране, у овом периоду, отворено jе ново поглавње односа матице и нашег расеjања, на партнерски, законом уређеним основама, коjе подразумева даљу интензивну сарадњу у свим областима, и рад на побољшању других закона у нашоj земљи коjи регулишу остала отворена питања наше диjаспоре и даље унапређење односа кроз редовну сарадњу и диjалог, преко одржавања конференциjа и летњих школа и радионица коjе смо увели и коjе несметано функционишу, до потпуног умрежавања наших организациjа, клубова и савеза у свету и додатног унапређења учења српског jезика, оснивањем нових допунских школа и путем интернета, на даљину.
У сектору вера можемо констатовати да jе настављено финансирање градитељство великог броjа цркава, како тамо где их никада ниjе било, тамо  коjе су разрушене, или у оним краjевима где jе порастао броj верника. Пред Уставним судом успешно jе одбрање Закон о црквама и верским заjедницама, а донета jе и Уредба коjом се омогућава уплата пензионог и здравственог осигурања свештенству свих верских заjедница у Србиjи. Веронаука, као наставни предмет, успешно се одржава у државним школама, а ради се на верификациjи да исто буде и у средњим школама.
Захваљуjући се вама, нашоj диjаспори, на сарадњи и активностима током претходне четири године, на предлозима и сугестиjама коjе сте достављали, на догађаjима и манифестациjама коjе сте организовали, на лобирању за истиске интересе ваше матице Србиjе, желим да  вас позовем да и у периоду коjи jе пред нама будете лоjални грађани држава у коjима живите и поносни чувари српског jезика, културе и идентитета, и да кроз директну, двосмерну сарадњу наставите и унапредите односе са вашом матицом, државом Србиjом. Сигуран сам да ће те са наследницима, моjим колегама, коjи ће преузети ресор вера и диjаспоре и коjима желим успешан и срећан даљи рад, пронаћи заjеднички jезик и успешно сарађивати на корист државе и грађана.

 

Ваш,

Мр Срђан Срећковић
Министар вера и диjаспору у Влади Србиjе, од 2008. до 2012. године.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/vlada-srbije-ministarstvo-vera-i-dijaspore.png
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top