Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Obraćanje Anete Lalić iz SNV-a u Grubišnom Polju 28. septembra 2012.

Datum objave: ponedeljak, 1 oktobra, 2012
Objavljeno u Grubišno Polje
Veličina slova: A- A+

komemorativni-skup-z-s35.jpgPoštovani preživjeli i potomci ovdje ubijenih i odavde na silu odvedenih put logora smrti Gospić-Jadovno-Pag…

Poštovani članovi i članice udruženja Bilogora i udruženja Jadovno…

Poštovani dogradonačelniče Grubišnog polja, poštovani predsjedniče Udruženja antifašista,

dragi prijatelji, sve vas skupa pozdravljam u ime Srpskog narodnog vijeća.

Na današnji dan, nakon 70 godina, sjećamo se stradanja. Nakon 70 godina ne zaboravljamo na one čiji su životi prekinuti nezamislivo nasilno na poljima i njivama, u rodnim kućama i dvorištima…I to samo zato što su pripadali srpskom narodu i pravoslavnoj vjeri.  Njihova dob, njihov spol i njihova nevinost nije bila važna. Bili su van zakona Nezavisne države Hrvatske. Gonjeni, uništavani, dovedeni do ruba očaja i patnje, umirali su i gledali svoje bližnje kako umiru.

Time je danas, u naše vrijeme, strašnija tišina i odsustvo znakova koji govore i upućuju na njihovu strašnu patnju. Time je strašnija činjenica da mi još uvijek nemamo dozvolu da na ovo mjesto vratimo obnovljenu spomen-ploču koja je tu stajala sve do nesretnih 90-tih godina još nesretnijeg XX veka.

Odsustvo znakova, obilježja na ovom, ali i na mnogim drugim mjestima, je istovremeno i odsustvo svijesti i savjesti. Kultura sjećanja nije isključivo otklon od zaborava i čuvanje uspomene na nastradale. Kultura sjećanja mora biti osmišljena i pažljivo provođena, jer je to zaista jedini pravi put sprečavanja da se zlo ponovi i budućim naraštajima.

Stoga pamćenje srpske zajednice ne smije istovremeno biti zaborav većinskog naroda. Mjesta stradanja moraju postati mjesta sjećanja, ali i mjesta savjesti sviju nas – i potomaka i poštovalaca i političkih predstavnika i sugrađana bez obzira na etničke, konfesionalne ili neke druge razlike. Naše sjećanje je naše ljudsko pravo, ali i naša obaveza.

U ime SNV-a uvjeravam vas da naši napori da se vrati i ovo, ali i mnoga druga obilježja, neće prestati. Opravdano vjerujemo da ćemo imati podršku svih vas i računamo na sinergiju i dobru volju. Iskreno se nadam da će na 72. godišnjicu hapšenja i odvođenja  Srba iz Grubišnog polja u gospićki, jadovnički i paški nepovrat, u aprilu 2013. godine , slučajni prolaznik i putnik namjernik moći pročitati na zgradi nekadašnjeg željezničkog kolodvora:

“Sa ove željezničke stanice odvedeno je 22. travnja 1941. god. u internaciju 505 ljudi sa područja općine Grubišno polje u logor Danica-Koprivnica od kojih je 486 na zvjerski način ubijeno od ustaša i bačeno u ponor Jadovno u Lici.

U znak vječitog sjećanja na nevine žrtve fašističkog terora, ovu spomen-ploču podiže Organizacija žena i Savez boraca općine Grubišno Polje.

4. VII. 1959. ”

Neka im je vječna slava i hvala im.

 

Vezane vijesti:

SLUŽEN PARASTOS ZA POBIJENE SRBE IZ GRUBIŠNOG POLjA

Pogledajte foto galeriju: Grubišno Polje: 28. septembar 2012. parastos i komemoracija pobijenim i izginulim Srbima u drugom svjetskom ratu

OBNOVITI SPOMEN-PLOČU POBIJENIM SRBIMA IZ GRUBIŠNA POLjA

Grubišno Polje 27.4.1991. Komemoracija povodom 50. godišnjice obilježavanja ustaških žrtava od 26/27. aprila 1941.

Grubišno Polje 27. april 2006., Obilježavanje 65 godišnjice likvidacije 487 Grubišnopoljskih Srba

OPŠTINA GRUBIŠNO POLjE – ŽRTVE RATA 1941-1945 – Jovan Mirković

Bilogora i Grubišno Polje 1941 – 1991.

Obilježavanje godišnjica

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top