Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Obnovljeno srpsko vojničko groblje u Tunisu

Datum objave: utorak, 19 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Srpsko vojničko groblje u Menzel Burgibi u Tunisu, gde počiva 1.200 vojnika, prošle godine je potpuno obnovljeno. Posle decenija nebrige, Srbija je izdvojila sredstva, pa su bele sablje časti zamenile krstove. U godini kada se obeležava vek od završetka Velikog rata, srpsko vojnička groblje i spomen-kosturnica, dostojni su ratnika koji u njima počivaju.

Srpsko vojničko groblje u Menzel Burgibi u Tunisu
Srpsko vojničko groblje u Menzel Burgibi u Tunisu

Dvadesetak kilometara od grada-luke Bizerte u Tunisu je Menzel Burgiba, naselje na periferiji grada gde je međunarodno vojničko i hrišćansko groblje.

Groblje je u veoma lošem stanju. Grobovi su porušeni, nadgrobne ploče popucale, zarasle u travu… Ali, pri dnu groblja blista obnovljeni spomenik sa kupolom i natpis “Francuzima i Srbima umrlim za otadžbinu”.

Nedaleko je Srpsko vojničko groblje – sređeno i očišćeno. Sablje od livenog gvožđa, pobodene u zemlju u savršenom su redu. Na svakom je pločica, ime, grb, jedinica, lovorov venac.

“Preko 1.200 srpskih vojnika je sahranjeno na vojničkom groblju u Menzel Burgibi. Za njih 800 zna se tačno mesto, ime i datum rođenja. Međutim, ostali su sahranjeni kao neznani vojnici”, kaže turistički vodič Tomislav Štulić.

Groblje održava Vaurdija, koja je sada u osmoj deceniji. U prevodu sa arapskog na srpski jezik njeno ime znači Ruža. Živi u kući pored groblja i posle muževljeve smrti, sa sinom i unukom, brine o srpskom groblju. Sve koji su došli zajedno sa ekipom RTS-a je poljubila.

“Srećna sam što ste došli. Vi ste moja rodbina. Ovde su sahranjeni vaši. Mi smo jedno. Ja brinem o vašim precima. Nedavno je izdata knjiga o srpskim vojnicima koji su ovde sahranjeni. I ja sam u njoj”, kaže Vaurdija.

Od 1915. do 1917. godine više od 60.000 srpskih boraca je stiglo na obale severa Afrike, tako da je i tu deo srpske istorije. Oporavljali su se i lečili od posledica ranjavanja, gladi i tifusa posle prelaska Albanije. Leka, nažalost, nije bilo za više od 3.000 boraca. Njihove večne kuće su “tamo daleko” u Egiptu, Alžiru, Maroku i Tunisu.

Oko 10.000 srpskih vojnika stiglo je posle prelaska Albanije 1915. godine u Bizertu. Tada su sagrađene i drvene barake. Narednih nekoliko godina ovde im je bila druga kuća. To je još jedan dokaz neraskidivog prijateljstva između Tunisa i Srbije.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Istoričar koji je popisao srpska vojnička groblja: Čuvar …

Sećanje na srpske junake | Jadovno 1941.

Na ćirilici! Ovo je spomenik koji su Nemci podigli Srbima u Prvom svetskom ratu!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top