Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Na ćirilici! Ovo je spomenik koji su Nemci podigli Srbima u Prvom svetskom ratu!

Datum objave: petak, 12 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+
Spomenik koji su Nemci podigli Srbima u Prvom svetskom ratu
Spomenik koji su Nemci podigli Srbima u Prvom svetskom ratu

Iako su bili na suprotnim stranama, vojnici su se i te kako poštovali, a u prilog tome ide i činjenica da su pripadnici carske Nemačke vojske 1918. podigli spomenik preminulim srpskim zarobljenicima iz logora Kenigsbrik kod Drezdena. Nemci su nas tada poštovali zato što smo voleli svoju slobodu i ideju, a kakvi smo danas?
Veliki rat, koji se tako zvao kada je izbio, odneo je mnogo žrtava, ali je bilo i priča koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Iako su bili na suprotnim stranama, vojnici su se i te kako poštovali, a u prilog tome ide i činjenica da su pripadnici carske Nemačke vojske 1918. podigli spomenik preminulim srpskim zarobljenicima iz logora Kenigsbrik kod Drezdena.

Spomenik koji su Nemci podigli Srbima u Prvom svetskom ratu

Natpis na spomeniku je isklesan ćirilicom, a tu je i srpski kraljevski orao. Sigurno mnoge buni otkud takvo poštovanje prema neprijateljima kod Nemaca, a Bane Gajić daje odgovor:
– Poštovanje prema ratnim neprijateljima od strane Nemaca je nešto što je bilo ukorenjeno u kodeksu nemačkih (pruskih) aristokrata oficira, i taj duh je dominirao u nemačkoj carskoj vojsci u Prvom svetskom ratu.
Naročito poštovanje su pokazivali prema ratničkim narodima, koje su cenili prema borbenom duhu koji su imali, Englezi i Srbi su tu bili u vrhu. Postoji onaj čuveni govor Fon Makenzena gde on sprema svoju vojsku koju predvodi u napad na Srbiju rečima da oni ne polaze ni na italijanski, ni na ruski front, već na Srbe koji najviše cene svoju slobodu.

Kada je reč o militarističkim krugovima Carske Nemačke, stvari su stajale ovako kako prikazuje ovaj serijal fotografija, poštovanje i prema zarobljenima. Šta se kasnije izmenilo u nama , a šta u Nemcima, ostaje za duboko razmišljanje, ali sigurno je da u kasnijim epohama, sve do ove najnovije faze “domaćih zadataka”, tog poštovanja više nema.

Da li smo zaboravili da volimo sebe, svoju slobodu i svoju ideju, da li su Nemci zaboravili da poštuju male narode, ne znam, tek ovaj prizor nam ostavlja neke “domaće zadatke” – za opsežno razmatranje, rekao bih – završava Bane Gajić.
Ovako danas izgleda ovaj spomenik, a čini se da bi naše vlasti mogle da učine nešto i spreče dalje propadanje ovog veoma bitnog svedoka istorije.

(Telegraf)

Izvor: Patriot

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top