Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

OBNOVITI SPOMEN-PLOČU POBIJENIM SRBIMA IZ GRUBIŠNA POLjA

Datum objave: četvrtak, 20 septembra, 2012
Objavljeno u Grubišno Polje
Veličina slova: A- A+

dusan.jpgPredsjednik Udruženja “Jadovno 1941.” Dušan Bastašić uputio je otvoreno pismo najvišim hrvatskim zvaničnicima u kome zahtijeva da bude obnovljena uništena Spomen – ploča posvećena stradanju 487 Srba iz Grubišna Polja, pobijenih u ustaškim logorima. “Očekujemo da institucije Republike Hrvatske učine sve što je potrebno da se omogući postavljanje obnovljene Spomen-ploče, koju smo već izradili“, navodi se u pismu upućenom predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Sabora Borisu Špremu.

Bastašić u pismu, dostavljenom Srni, podsjeća da je na zgradi nekadašnje željezničke stanice u Grubišnom Polju od 1959. godine, kada je postavljena, do 1991. kada je uništena, stajala Spomen-ploča posvećena stradanju 487 grubišnopoljskih Srba, odvezenih sa te stanice 1941. i pobijenih na području kompleksa koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag.

“Zgrada na kojoj je godinama stajala ova ploča sada je u vlasništvu `Kroacija osiguranja`, čija se Uprava do danas nije pisanim putem izjasnila prema zahtjevu za obnovu ploče“, navodi Bastašić i naglašava da od aprila ove godine predstavnici Srpskog narodnog vijeća /SNV/ bezuspješno nastoje da dobiju dozvolu za postavljanje obnovljene Spomen-ploče.

Bastašić ističe da je za 28. septembar u 12.00 časova prijavljen komemorativni skup za 2.694 pravoslavnih Srba sa područja Grubišnog Polja, pobijenih i izginulih tokom Drugog svjetskog rata.

Skup će biti održan u Grubišnom Polju, na bivšoj željezničkoj stanici ispred zgrade na kojoj je do 1991. stajala Spomen-ploča.

“Ukoliko se komemorativni skup održi pred praznim zidom, sa još vidljivim rupama od vijaka koji su nosili uništenu Spomen-ploču, biće to veoma loša slika trenutnog odnosa hrvatske države prema obnovi spomeničke baštine i jasna poruka potomcima žrtava da nisu dobrodošli“, navodi Bastašić.

On kaže da članovi Udruženja “Jadovno 1941.” njeguju sjećanje na članove svojih porodica pobijenih u kompleksu koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag, prvom likvidacionom centru Nezavisne Države Hrvatske.

Već tri godine zaredom, 24. juna, u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem, Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Koordinacijom jevrejskih opština Hrvatske, organizuje se obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.

“Dolazak na Jadovno predsjednika Hrvatske Ive Josipovića 2010. godine značajan je za objelodanjivanje jadovničke tragedije. U svom obraćanju na Jadovnu hrvatski predsjednik je obećao da će biti obnovljeni svi uništeni spomenici antifašističkoj borbi iz Drugog svjetskog rata“, podsjeća Bastašić.

On kaže da je 2010. obnovljena Spomen-ploča na području nekadašnjeg logora Slana na ostrvu Pagu, ali je, nažalost, opet uništena nakon svega dva dana.

“Ni ova Spomen-ploča do danas nije obnovljena i ta činjenica baca ružnu sjenu na odnos hrvatskih institucija prema obnovi i očuvanju antifašističke baštine na njenoj teritoriji“, zaključio je Bastašić.

On je pismo istog sadržaja uputio i ambasadoru Srbije u Hrvatskoj Stanimiru Vukićeviću, predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu, vlastima Bjelovarsko-bilogorske županije i Grubišna Polja, te Upravi „Kroacija osiguranja“.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Grubišno Polje: 28. septembar 2012. parastos i komemoracija pobijenim i izginulim Srbima u drugom svjetskom ratu

Grubišno Polje 27. april 2006., Obilježavanje 65 godišnjice likvidacije 487 Grubišnopoljskih Srba

Bilogora i Grubisno Polje 1941.-1991. – promocija knjige

Grubišno Polje 27.4.1991. Komemoracija povodom 50. godišnjice obilježavanja ustaških žrtava od 26/27. aprila 1941.

OPŠTINA GRUBIŠNO POLjE – ŽRTVE RATA 1941-1945 – Jovan Mirković

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top