fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBNOVITI SPOMEN-PLOČU POBIJENIM SRBIMA IZ GRUBIŠNA POLjA

dusan.jpgPredsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić uputio je otvoreno pismo najvišim hrvatskim zvaničnicima u kome zahtijeva da bude obnovljena uništena Spomen – ploča posvećena stradanju 487 Srba iz Grubišna Polja, pobijenih u ustaškim logorima. „Očekujemo da institucije Republike Hrvatske učine sve što je potrebno da se omogući postavljanje obnovljene Spomen-ploče, koju smo već izradili“, navodi se u pismu upućenom predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Sabora Borisu Špremu.

Bastašić u pismu, dostavljenom Srni, podsjeća da je na zgradi nekadašnje željezničke stanice u Grubišnom Polju od 1959. godine, kada je postavljena, do 1991. kada je uništena, stajala Spomen-ploča posvećena stradanju 487 grubišnopoljskih Srba, odvezenih sa te stanice 1941. i pobijenih na području kompleksa koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag.

„Zgrada na kojoj je godinama stajala ova ploča sada je u vlasništvu `Kroacija osiguranja`, čija se Uprava do danas nije pisanim putem izjasnila prema zahtjevu za obnovu ploče“, navodi Bastašić i naglašava da od aprila ove godine predstavnici Srpskog narodnog vijeća /SNV/ bezuspješno nastoje da dobiju dozvolu za postavljanje obnovljene Spomen-ploče.

Bastašić ističe da je za 28. septembar u 12.00 časova prijavljen komemorativni skup za 2.694 pravoslavnih Srba sa područja Grubišnog Polja, pobijenih i izginulih tokom Drugog svjetskog rata.

Skup će biti održan u Grubišnom Polju, na bivšoj željezničkoj stanici ispred zgrade na kojoj je do 1991. stajala Spomen-ploča.

„Ukoliko se komemorativni skup održi pred praznim zidom, sa još vidljivim rupama od vijaka koji su nosili uništenu Spomen-ploču, biće to veoma loša slika trenutnog odnosa hrvatske države prema obnovi spomeničke baštine i jasna poruka potomcima žrtava da nisu dobrodošli“, navodi Bastašić.

On kaže da članovi Udruženja „Jadovno 1941.“ njeguju sjećanje na članove svojih porodica pobijenih u kompleksu koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag, prvom likvidacionom centru Nezavisne Države Hrvatske.

Već tri godine zaredom, 24. juna, u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem, Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Koordinacijom jevrejskih opština Hrvatske, organizuje se obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.

„Dolazak na Jadovno predsjednika Hrvatske Ive Josipovića 2010. godine značajan je za objelodanjivanje jadovničke tragedije. U svom obraćanju na Jadovnu hrvatski predsjednik je obećao da će biti obnovljeni svi uništeni spomenici antifašističkoj borbi iz Drugog svjetskog rata“, podsjeća Bastašić.

On kaže da je 2010. obnovljena Spomen-ploča na području nekadašnjeg logora Slana na ostrvu Pagu, ali je, nažalost, opet uništena nakon svega dva dana.

„Ni ova Spomen-ploča do danas nije obnovljena i ta činjenica baca ružnu sjenu na odnos hrvatskih institucija prema obnovi i očuvanju antifašističke baštine na njenoj teritoriji“, zaključio je Bastašić.

On je pismo istog sadržaja uputio i ambasadoru Srbije u Hrvatskoj Stanimiru Vukićeviću, predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu, vlastima Bjelovarsko-bilogorske županije i Grubišna Polja, te Upravi „Kroacija osiguranja“.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Grubišno Polje: 28. septembar 2012. parastos i komemoracija pobijenim i izginulim Srbima u drugom svjetskom ratu

Grubišno Polje 27. april 2006., Obilježavanje 65 godišnjice likvidacije 487 Grubišnopoljskih Srba

Bilogora i Grubisno Polje 1941.-1991. – promocija knjige

Grubišno Polje 27.4.1991. Komemoracija povodom 50. godišnjice obilježavanja ustaških žrtava od 26/27. aprila 1941.

OPŠTINA GRUBIŠNO POLjE – ŽRTVE RATA 1941-1945 – Jovan Mirković

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: