Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 80 godina od ustaškog zločina u Drakseniću

U Drakseniću kod Kozarske Dubice juče je obilježeno 80 godina od strašnog stradanja nevinog stanovništva, gdje su na Mali Božić 1942. godine u crkvi ustaše ubile 208 Srba.
pomen-svijece.jpg

Od 13. do 15. januara na zvjerski način masakrirano je ukupno 360 Srba – ljudi, žena i djece.

Sjećanje na stradale upriličeno je u crkvi Svetog apostola Marka, pored koje se vide ostaci temelja hrama u kojoj je počinjen zločina.

Sugrađanin Živko Gubić i danas se jasno sjeća priča i detalja zločina koji je preživjela njegova baka Mara Blagojević, a vidjela je kaže strašna zvjerstva.

– Moja baka i Anka Pavković sa kćerkom Radojkom jedina su preživjele taj stravični događaj. Vidjela je ubijanje redom u toj crkvi, kod oltara silovanja djevojaka koje su poslije zaklali, stravično ubijanje djece i mučenja majki i djece. Niti jedan metak se nije čuo, svi koji su ubijeni u crkvi i oko crkve, žrtve su masakra – naglašava Gubić.

Zahvaljujući Vladi Republike Srpske i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite ovo stratište dobilo je izgled kakav mu i dolikuje, obnovljene su spomen-grobnice i kosturnica, te izgrađen “grob krvi i mozgova”.

Ministar Duško Milunović kaže da to nije kraj, te da se na ovom mjestu mora uraditi još nekoliko stvari, završiti ograda, sačuvati temelji stare crkve, a sredstva su već obezbijeđena.

On je istakao da se moraju obilježiti sva mjesta stradanja na području opštine koja je poslije Sankt Peterburga, najstradalnija u Evropi.

– Stradalo je 53 odsto naših predaka u Drugom svjetskom ratu i mi smo možda posljednja generacija koja može to sve da zabilježi i označi, te prenesemo generacijama koje dolaze. To je naša obaveza da nam se istorija ne bi ponovila – rekao je Milunović.

Ukazao je da je ovo mjesto stradanja u Drakseniću, nažalost, dugo godina bilo zapušteno, te da je do sada iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite obezbijeđeno 265.000 KM.

– Već su obezbijeđena sredstva za konzervaciju temelja stare crkve jer je veoma važno da sačuvamo svaki kamenčić koji svjedoči zločinima i stradanju naših sunarodnika. Imamo obavezu da ovo mjesto pretvorimo u jedan memorijalni centar gdje možemo doći svake godine i odati počast nevino postradalim – rekao je Milunović.

Sveštenik Tošanović, koji je služio parastos, ispričao je da je njegova parohija najstradalnija na svijetu.

– Uz rijeku Unu i Savu nalazi se Donja Gradina koja je najveće stratište našeg naroda, a ovo stratište u Drakseniću koje smo obnovili, predstavalja vrata Jasenovca i Donje Gradine – rekao je Tošanović.

On je dodao da su ovaj plato uspjeli da obnove uz pomoć Vlade i uz podršku ministra Milunovića, a ubijeđen je da će ovo postati mjesto poklonjenja vjernika jer mučenici draksenićki su isto što i mučenici jasenovački.

Cvijeće su položili načelnik opštine Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić, predsjednik Prosvjete Zoran Sinkić, predstavnici mjesne zajednice i Opštinski odbor SNSD-a na čelu sa Rankicom Marelj.

Rokić je rekao da se na današnji dan prije 80 godina dogodila velika tragedija za ovo mjesto, te da su u obavezi da se ovdje svake godine sastaju.

Crkva Svetog apostola Marka i spomen-obilježje u njenom krugu svjedok su jednog strašnog vremena i zločina za koji normalan ljudski um ne može pojmiti da ih čovjek može izvršiti nad čovjekom.

Izvor: RTRS


Vezane vijesti:

Pokolj u crkvi u selu Draksenić 1942. godine

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: