fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽENO 70 GODINA OD OPSADE LENjINGRADA

Lenjingrad

Sankt Peterburg, drugi najveći grad u Rusiji, danas je obilježio 70 godina od početka nacističke opsade Lenjingrada, tokom koje je živote izgubilo skoro milion ljudi.

Sa javnog razglasa, radijskih i televizijskih stanica jutros su emitovani zvuci sirena za vazdušnu opasnost.

Opsada Lenjingrada trajala je 872 dana i spada među najteže periode za Rusiju tokom Drugog svjetskog rata.

Procjenjuje se da je milion stanovnika umrlo od gladi i bombardovanja dok su branili predgrađa od nadiranja njemačke nacističke vojske.

U Sankt Peterburgu su objavljeni zapisi 17-godišnje djevojke Lene Muhine, koja je počela da vodi dnevnik u maju 1941. godine. Ona opisuje svoje nade i strah tokom opsade, ali i naklonost prema školskom drugu Vladimiru i brige zbog loših ocjena.

Istoričar Sergej Jarov, koji je otkrio dnevnik u državnom arhivu i založio se za njegovo objavljivanje, kaže da se ovi zapisi mogu uporediti sa dnevnikom Ane Frank, pisanom u tajnosti u okupiranoj Holandiji. Dnevnik Lene Muhine državnom arhivu je 1962. godine poklonio anonimni donator.

„Danas sam napunila 17 godina. Ležim u krevetu, imam temperaturu i pišem. Aka (porodični prijatelj) jutros je donio 125 grama hljeba i 200 grama slatkiša. Već sam pojela skoro sav hljeb, a slatkiši treba da potraju deset dana“, napisala je Lena 21. novembra 1941. godine.

Opsada je počela 8. septembra, dva mjeseca poslije nacističke invazije na Sovjetski Savez. U Lenjingradu je ubrzo zavladala nestašica hrane i prekinut je rad daljinskog grijanja i javnog prevoza.

Vremenom se situacija porodice Muhina sve više pogoršavala, pa Lena u decembru 1941. godine piše kako su morali da ubiju i pojedu kućnu mačku.

Ubrzo su od iscrpljenosti i gladi umrle dvije žene sa kojima je Lena živjela, majka koja ju je usvojila i žena po imenu Rozalija.

„Juče ujutru mi je umrla mama. Sada sam sama“, glasi kratak zapis od 8. februara 1942. godine.

Dnevnik se prekida 25. maja 1942. godine, kada je Lena napisala da se nada da će biti evakuisana.

Izdavači dnevnika uspjeli su da pronađu rođake Lene Muhine u Moskvi i utvrde da je ona preživjela opsadu Lenjingrada i umrla 1991. godine u 66. godini. Nije zasnovala porodicu, a pred svojim rođacima nikada nije pomenula da je tokom rata vodila dnevnik.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: