fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 25 godina od formiranja Drugog odreda MUP-a Srpske

Veterani Drugog odreda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježili su danas u Šekovićima 25 godina od formiranja ove ratne jedinice.

Veterani Drugog odreda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježili su danas u Šekovićima 25 godina od formiranja ove ratne jedinice.
Šekovići – pomen Foto: SRNA

Jedinica je formirana 10. marta 1993. godine u Šekovićima, a u ratnim dejstvima, koje je vodila na gotovo svim ratištima u Republici Srpskoj, izgubila je 21 pripadnika, dok ih je veliki broj teže ili lakše ranjen.

Obilježavanje je počelo svečanim postrojavanjem veterana Drugog odreda i parastosom u Crkvi Svetog Prokopija u šekovićkom naselju Tišča, gdje je odred formiran, a potom su učesnici skupa položili cvijeće u Spomen-sobi, u kojoj se čuva uspomena na poginule pripadnike ove jedinice.

Ratni komandant jedinice Miloš Stupar rekao je novinarima da su pripadnici ove jedinice poslije rata izloženi progonu i nepravednim hapšenjima, te da se tom problemu ne pridaje potrebna pažnja.

„Posebno su ugrožena lica protiv kojih se vode krivični postupci pred Sudom i Tužilaštvom BiH, jer je taj sud samo za Srbe“, rekao je Stupar.

Postrojavanje jedinice obavio je zamjenik ratnog komandanta Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Ljubiša Borovčanin, koji je novinarima izjavio da je Drugi odred tokom ratnih dejstava dao veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske, ali i ogromne žrtve.

„Ovo je značajan dan za našu jedinicu i za ovo područje. Ovdje se prisjećamo poginulih pripadnika jedinice i evociramo uspomene na njen ratni put. Ovo je jedna od rijetkih jedinica koja apsolutno liči na narod koji ju je iznjedrio“, rekao je Borovčanin.

Skupu u Šekovićima prisustvovali su i ratni komandant Specijalne brigade MUP-a Goran Sarić, predstavnici ostalih odreda Specijalne brigade, te rukovodstva opštinskih i regionalnih boračkih organizacija Birča, predvođeni predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske Milomirom Savčićem.

Savčić je rekao novinarima da je današnji datum istorijski veoma važan, ne samo za opštinu Šekovići, regiju Birač, Ministarstvo unutrašnjih poslova, već i za cijelu Republiku Srpsku.

„Odred predstavlja najelitnije borce koje je Republika imala i zato oni zaslužuju svaku vrstu poštovanja, pogotovo oni koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske, ali i svi ostali pripadnici Drugog odreda“, rekao je Savčić.

Povodom obilježavanja godišnjice formiranja Drugog odreda, u šekovićkom Domu kulture održana je i svečana akademija uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Pomen žrtvama u Jelačićima

ŠEKOVIĆI : POMEN ZA SRPSKE ŽRTVE IZ SELA JELAČIĆI

ŠEKOVIĆKI SPECIJALCI OBILjEŽILI DAN FORMIRANjA JEDINICE

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: