fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježene 74 godine od racije u Čurugu

U vojvođanskom mjestu Čurug, u opštini Žabalj, danas je služen parastos u Topalovom magacinu, jednom od tri u kojima su mađarski fašisti 4. januara 1942. godine pobili više od 500 civila, uglavnom Srba.

Žrtve Novosadske racije
Žrtve Novosadske racije

Parastos je služio Njegovo preosveštenstvo episkop jegarski Jeronim uz sasluženje više sveštenika žabaljskog namjesništva.

Sekretar Memorijalnog udruženja „Racija 1942“ Jasmina Jurišin rekla je da je u Čurugu ubijen ogroman broj djece mlađe od 10 godina.

„Nikada nećemo saznati pravi broj žrtava jer je popis koji su određene komisije pravile posle rata bio vrlo štur. Porodice koje su u potpunosti istrebljene nije imao ko da prijavi. Ali, zahvaljujući nekim svedočenjima potomaka, komšija, rođaka dolazimo do priča o nesrećnim sudbinama za koje do sada nismo znali“, dodala je Jasmina Jurišin.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je za samo nekoliko godina pređen „ogroman put“ – od političke ćutnje do Deklaracije Narodne skupštine o osudi događaja iz 1942. i 1944. godine.

„Sećajući se tih nemilih, nesrećnih, bestijalnih događaja gradimo međusobno poverenje. Mislim da je to danas najvažnije jer ni sada nisu laka vremena, a dolaze još teža“, poručio je Pastor.

Ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter rekao je da Srbija i Mađarska, uprkos tome što su u prošlosti imale veoma loše odnose, treba da zatvore ta poglavlja i da se fokusiraju na pozitivne primjere zajedničke istorije.

Racijom u Čurugu, koja se dogodila na današnji dan 1942. godine, počela je racija u južnoj Bačkoj – teror mađarskih fašističkih snaga u kome su nemilosrdno ubijani civili. Ubijeno je oko 4.500 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Prema procjenama, samo u Čurugu tokom pet dana terora ubijeno je oko 900 ljudi. Veliki broj njih bačen je u zaleđenu Tisu, kao što su to fašisti činili i tokom zloglasne racije u Novom Sadu od 21. do 23. januara, kada su žrtve bacane u zaleđeni Dunav.

Prema istorijskim izvorima, u stravičnom planskom pogromu mađarske okupatorske vojske i režima namjesnika Mikloša Hortija na području vojvođanske oblasti Šajkaška ubijeno je oko 20.000 nedužnih ljudi – žena, djece i staraca, uglavnom Srba, Jevreja, kao i drugih nemađarskih naroda.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Godišnjica početka „RACIJE“ u južnoj Bačkoj 1942.

ZASAĐENO 1.246 RUŽA ZA ŽRTVE „RACIJE“

Borba za istinu: Racija 1942.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: