Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

ZASAĐENO 1.246 RUŽA ZA ŽRTVE “RACIJE”

Datum objave: subota, 31 januara, 2015
Veličina slova: A- A+

Spomenik_zrtvama_racije_u_Novom_Sadu-65dd157cNOVI SAD, 31. JANUARA – U Novom Sadu zasađeno je 1.246 crvenih ruža koje simbolizuju nevino prolivenu krv Novosađana tokom zločina poznatog kao “Racija” 1942. godine.

Ruže su zasađene u obliku dvije suze koje teku u pravcu Dunava.

U Novom Sadu 23. januara održana je komemoracija povodom 73 godine od “Novosadske racije”, zloglasne akcije mađarske okupatorske vojske u Drugom svjetskom ratu u kojoj je pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

“Novosadska racija” je vojna akcija mađarske okupatorske vojske izvedena u Novom Sadu od 2. do 23. januara 1942. godine u kojoj je, prema različitim istorijskim podacima, surovo pobijeno između tri i pet hiljada ljudi, čija je jedina krivica bila što nisu Mađari.

Sam mađarski regent Mikloš Horti, koji je naredio zloglasnu, genocidnu akciju na jednom zvaničnom skupu 1944. godine priznao je da je u “ispadima” mađarskih vojnika januara 1942. godine u Novom Sadu pobijeno oko 3.000 ljudi.

Prema podacima novosadskog Društva za očuvanje sjećanja na Holokaust, u “Raciji” je pobijeno više od 5.000 ljudi, a do danas je identifikovano 2.420 žrtava.

Cilj januarske “Racije” u Novom Sadu bio je promjena etničkog sastava stanovnika grada, s obzirom na to da je na meti bio srpski i jevrejski narod, a ubijani su i građani drugog porijekla, protivnici hortijevske ideologije.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Borba za istinu: Racija 1942.

“LEDENA TIŠINA” GOVORILA O HOLOKAUSTU I ZLOGLASNOJ RACIJI

VUČEVIĆ: ISPIT O ŽIVOTU I PRAŠTANjU

Kako sam preživeo »novosadsku raciju« – Ivan Ivanji
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top