fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježene 24 godine od pogibije Milana Jovića

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas su obilježene 24 godine od pogibije komandanta Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ pukovnika Milana Jovića.

- U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je obilježeno 24 godine od pogibije komandanta Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ pukovnika Milana Jovića.
Ugljevik – pomen Foto: SRNA

Na spomen-obilježje ispred Doma kulture u ovoj mjesnoj zajednici položeni su cvijeće i vijenci kao znak sjećanja na 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je pukovnik Jović bio jedan od najboljih oficira kojeg je Vojska Republike Srpske imala, ali i jedan od najboljih Srba koje je imala JNA.

„Gotovo da u novijoj srpskoj istoriji nema ovakvih primjera, da je komandant brigade, u napadu i jurišu, poginuo i dao život za slobodu Republike Srpske“, rekao je Savčić novinarima.

On je dodao da sam broj prisutnih na današnjem pomenu Milanu Joviću govori o vrednovanju njegove žrtve.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić poručio je da je obaveza svih da u narednom periodu budu bolji i snažniji, te da se posvete idealima za koje su pukovnik Jović i svi junaci dali svoje živote.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković istakao je da junaci odbrambeno-otadžbinskog rata ne smiju i neće biti zaboravljeni.

„Milan Jović je istinski heroj srpstva. U Ugljeviku planiramo da izgradimo spomen-bistu kao znak sjećanja na slavnog komandanta, a naš cilj je da mladim generacijama na ovaj način pokažemo kako se čuva mir, kao i kolika je cijena današnje slobode“, rekao je Marinković.

Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je obilježeno 24 godine od pogibije komandanta Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ pukovnika Milana Jovića.
Foto: SRNA

Opština Ugljevik i Boračka organizacija ove opštine organizuju tradicionalnu memorijalno-kulturnu manifestaciju „Jovićevi dani – 2017“ pod sloganom „Da se ne zaboravi“.

U okviru ove manifestacije, 26. februara biće nagrađeni najbolji literarni radovi o temi „Dogodilo se, vrijedi zapamtiti“ za osnovne škole, a za srednjoškolce o temi „Nema naraštaja koji nema svoje svetitelje“.

Pukovnik Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići predvodeći svoje borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine pukovnik Milan Jović posthumno je odlikovan ordenom Nemanjića.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Služen parastos za 301 poginulog borca | Jadovno 1941.

Obilježeno 22 godine od odbrane Mezgraje | Jadovno 1941.

Počast za pukovnika Jovića i 23 poginula borca | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: