Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obilježena godišnjica egzodusa iz Sanskog Mosta (VIDEO)

Datum objave: ponedeljak, 10 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Članovi organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, simboličnim bacanjem cvijeća sa mosta na rijecu Sani, obilježili su 21. godišnjicu egzodusa Srba iz Sanskog Mosta.

Svijeće Foto: RTRS
Svijeće Foto: RTRS

Prije rata je u Sanskom Mostu živjelo oko 27 hiljada Srba dok se nakon ratnih dešavanja vratilo njih tek 1.300.

Prije 21 godinu, rodno ognjište u Sanskom Mostu napustilo je na hiljade porodica. Među njima u izbjeglištvo je krenula i Mika Bilbija. Ona kaže da su to bili tragični trenuci, te da su morali da idu, ne znajući ni kuda, ni kako.

Most na rijeci Sani, izbjegli iz Sanskog Mosta nazivaju mostom spasa.

– Ovaj most je bio spas za nas. Kad smo prešli most mogli smo i svoju djecu da nahranimo, pa makar i na ulici kao što smo i bili. Ali, bili smo slobodni, mada su nas granate i tada tukle – rekla je Đuja Crnomarković.

U Sanskom Mostu je prije rata živjelo je oko 27 hiljada Srba. Danas u ovoj lokalnoj zajednici živi tek oko 1.300 srpskih povratnika. Iz Prijedora je danas poslata i poruka.

– Jednostavno da i svijet vidi da su i Srbi bježali i da je taj egzodus bio strašan, da je povratak tako mali za razliku od Prijedora koji je otišao kao neka crna mrlja u svijet, a vidite najveći povratak je u Priejdoru – rekla je Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora .

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Sanu, danas je obilježen Dan sjećanja na egzodus Srba iz Sanskog Mosta, uz poruku da se nikada ne ponovi.

Izvor: Radio Televizija Republike

 

Vezane vijesti:

Niko nije odgovarao za stradanja zapadnokrajiških Srba

PONOSNI NA MAJORA MILANA TEPIĆA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top