Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Niko nije odgovarao za stradanja zapadnokrajiških Srba

Datum objave: petak, 7 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

U Mrkonjić Gradu će u ponedjeljak, 10. oktobra, biti obilježena 21 godina od stradanja Srba zapadne Krajine u akcijama hrvatskih i snaga takozvane Armije BiH, kada je protjerano oko 120.000 lica i ubijeno 1.644 ljudi, a niko za to nije procesuiran, rekao je ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

“Akcija u septembru i oktobru 1995. godine bila je samo nastavak projekta još iz vremena Nezavisne Države Hrvatske kojom se htjelo trajno `riješiti` srpsko pitanje, odnosno protjerati Srbe preko Drine ili ih na ovim prostorima svesti na statističku grešku”, rekao je novinarima Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

On je naveo da je tokom agresije snaga Hrvatske vojske, HVO-a i Petog korpusa ABiH, podržanih NATO bombardovanjem, na 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom protjerano sa svojih ognjišta oko 120.000 lica, a ubijeno 1.644 civila i vojnika.

“Prema do sada utvrđenim podacima, od ukupnog broja ubijenih lica, ekshumirano je 1.224 tijela, dok se traži još 420 tijela ubijenih srpskih civila i vojnika”, rekao je Savanović.

On je naglasio da je tokom te agresije posebno stradao Mrkonjić Grad, gdje je na području te opštine pobijeno 480 lica srpske nacionalnosti, a u samom gradu je pronađena najveća masovna grobnica sa 181 žrtvom, dok su po seoskim grobljima pronađeno još 176 žrtava.

Savanović je dodao da su u Mrkonjić Gradu tokom 117 dana hrvatske okupacije opljačkani svi privredni kapaciteti, bolnice, škole, stanovi i sve što je bilo korisno je izneseno na hrvatske prostore, a ono što je ostalo je spaljeno ili uništeno.

“Sistematski su činili zločine nad ljudima – civilima i vojnicima i sistematski su uništavali materijalna dobra te opštine. Nažalost te ratne zločine još niko nije procesuirao i pored toga što je sva dokumentacija predata Haškom tribunalu i Tužilaštvu BiH, sve je to ostalo samo mrtvo slovo na papiru”, naveo je Savanović.

Obilježavanje sjećanja na stradanje organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Prema programu obilježavanja, u 12.00 časova je predviđen parastos i polaganje vijenaca na Spomen-obilježju masovne grobnice na Gradskom groblju, a u 13.00 časova polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima, a potom obraćanje zvaničnika.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih datuma Velimir Dunjić rekao je da ća za sve učenike srednjih škola iz Mrkonjić Grada u Domu kulture sa početkom u 12.00 časova biti organizovan istorijski čas, a nakon završetka manifestacija biće i promocija filma “Kontinuitet”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

U ponedjeljak obilježavanje stradanja Srba u Zapadnoj Krajini

M.Grad – Dvije decenije od otvaranja masove grobnice …

117 dana terora | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top