Niko nije odgovarao za stradanja zapadnokrajiških Srba

Datum objave: petak, 7 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

U Mrkonjić Gradu će u ponedjeljak, 10. oktobra, biti obilježena 21 godina od stradanja Srba zapadne Krajine u akcijama hrvatskih i snaga takozvane Armije BiH, kada je protjerano oko 120.000 lica i ubijeno 1.644 ljudi, a niko za to nije procesuiran, rekao je ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

“Akcija u septembru i oktobru 1995. godine bila je samo nastavak projekta još iz vremena Nezavisne Države Hrvatske kojom se htjelo trajno `riješiti` srpsko pitanje, odnosno protjerati Srbe preko Drine ili ih na ovim prostorima svesti na statističku grešku”, rekao je novinarima Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

On je naveo da je tokom agresije snaga Hrvatske vojske, HVO-a i Petog korpusa ABiH, podržanih NATO bombardovanjem, na 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom protjerano sa svojih ognjišta oko 120.000 lica, a ubijeno 1.644 civila i vojnika.

“Prema do sada utvrđenim podacima, od ukupnog broja ubijenih lica, ekshumirano je 1.224 tijela, dok se traži još 420 tijela ubijenih srpskih civila i vojnika”, rekao je Savanović.

On je naglasio da je tokom te agresije posebno stradao Mrkonjić Grad, gdje je na području te opštine pobijeno 480 lica srpske nacionalnosti, a u samom gradu je pronađena najveća masovna grobnica sa 181 žrtvom, dok su po seoskim grobljima pronađeno još 176 žrtava.

Savanović je dodao da su u Mrkonjić Gradu tokom 117 dana hrvatske okupacije opljačkani svi privredni kapaciteti, bolnice, škole, stanovi i sve što je bilo korisno je izneseno na hrvatske prostore, a ono što je ostalo je spaljeno ili uništeno.

“Sistematski su činili zločine nad ljudima – civilima i vojnicima i sistematski su uništavali materijalna dobra te opštine. Nažalost te ratne zločine još niko nije procesuirao i pored toga što je sva dokumentacija predata Haškom tribunalu i Tužilaštvu BiH, sve je to ostalo samo mrtvo slovo na papiru”, naveo je Savanović.

Obilježavanje sjećanja na stradanje organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Prema programu obilježavanja, u 12.00 časova je predviđen parastos i polaganje vijenaca na Spomen-obilježju masovne grobnice na Gradskom groblju, a u 13.00 časova polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima, a potom obraćanje zvaničnika.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih datuma Velimir Dunjić rekao je da ća za sve učenike srednjih škola iz Mrkonjić Grada u Domu kulture sa početkom u 12.00 časova biti organizovan istorijski čas, a nakon završetka manifestacija biće i promocija filma “Kontinuitet”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

U ponedjeljak obilježavanje stradanja Srba u Zapadnoj Krajini

M.Grad – Dvije decenije od otvaranja masove grobnice …

117 dana terora | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top