Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obilježena 21 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

Datum objave: ponedeljak, 10 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

U Mrkonjić Gradu danas je obilježena 21 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini 1995. godine.

U Mrkonjić Gradu danas je obilježena 21 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini 1995. godine
Obilježena 21 godina od stradanja Srba u
zapadnoj Krajini Foto: SRNA

Parastos za stradale služen je u kapeli Svetog apostola Marka na Pravoslavnom groblju, a vijenci su položeni na spomen-obilježje masovne grobnice na ovom groblju, kao i na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Otadžbinsko-odbrambenog rata na Trgu srpske vojske.

Obilježavanje ove tužne godišnjice organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, čiji je predsjednik Milenko Savanović izrazio nadu da će počinioci zločina nad srpskim narodom na ovom prostoru biti kažnjeni.

On je podsjetio da je Hrvatska vojska sa jedinicama takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane u septembru i oktobru 1995. godine napala 13 zapadnokrajiških opština i tom prilikom je ubijeno 1.646 ljudi, a protjerano je 120.000 Srba.

“Programski i planirano su ubijali ljude na najgori mogući način kao što su to činile ustaše 1941. i 1945. godine u logorima”, rekao je Savanović i dodao da “najviše boli” što Haški tribunal i Tužilaštvo BiH nikoga nisu procesuirali za ova nedjela.

Prema njegovim riječima, tokom ove strahovite ofanzive na srpski etnički čisti prostor došlo je do ogromnih razaranja i ljudskih žrtava.

“Poginulo je 1.644 ljudi, a još 420 civila i vojnika vodi se kao nestalo”, rekao je Savanović i dodao da su razmjere stradnja bile ogromne, kako u ljudskom, tako i u materijalnom smislu.

On je naveo da je samo u Mrkonjić Gradu utvrđena materijalna šteta od 680 miliona KM.

“U Mrkonjić Gradu je pronađena najveća masovno grobnica sa 181 žrtvom, a na lokalnim grobljima pronađeno je još 176 žrtava”, rekao je Savanović.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu “doći ljudi koji će znati da kazne zločin i one koji su činili zla i nedjela nad srpskinm narodom i njihovom imovinom na ovom prostoru”.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović prisustvovao je danas u Mrkonjić Gradu obilježavanju 21 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini
Foto: SRNA

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić apelovala je danas na odgovorne da procesuiraju zločine u Mrkonjić Gradu.

“Okupljamo se svake godine da odamo počast stradalim, da ne zaboravimo taj događaj i da podsjetimo one koji trebaju da procesuiraju zločine da to i urade, jer je sramotno da još niko nije odgovarao”, istakla je Aničićeva.

Porodice žrtava su ogorčene i ne vjeruju da će pravda za njihove stradale doći.

Petar Mitrić, koji je u mrkonjićkoj masovnoj grobnici pronašao posmrtne ostake brata i rođake, kaže da su nalazi patologa pokazali da su sve žrtve masovne grobnice na zvjerski način mučene i ubijene.

“Eshumaciju sam ispratio od prvog do posljednjeg dana i prizori su bili stravični. Niko nije odgovarao. Nemam više riječi za sve ovo”, rekao je Mitrić.

Razočarenje ne krije ni Zdravko Kaurin, koji je u masovnoj grobnici pronašao posmrtne ostatke brata.

“Imali smo svoje predstavnike u Tužilaštvu BiH i ništa nisu napravili. Sve je to pod uticajem međunarodne zajednice. Ne vjerujem da će se ikad ovi zločini procesuirati”, rekao je Kaurin.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom – Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranim je 10 žena.

U manjim grobnicama u toj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković o čemu postoji video-zapis na kome se vidi kako izdaje naredbu da se uništi sve što je srpsko na ovim prostorima.

Iako su poznati i nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Pokrenuti postupak protiv Hrvatske za zločine u Mrkonjić Gradu

Obilježena godišnjica egzodusa iz Sanskog Mosta (VIDEO)

M.Grad – Dvije decenije od otvaranja masove grobnice …

117 dana terora | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top