Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pokrenuti postupak protiv Hrvatske za zločine u Mrkonjić Gradu

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila podnijeće Tužilaštvu BiH tužbu za obeštećenje žrtava u Mrkonjić Gradu ukoliko ovo tužilaštvo ne pokrene postupak protiv Hrvatske za ratne zločine počinjene nad Srbima u Mrkonjić Gradu 1995. godine.

Mrkonjić Grad: Žrtve iz masovne grobnice Foto: RTRS
Mrkonjić Grad: Žrtve iz masovne
grobnice Foto: RTRS

Predsjednik Odbora porodica nestalih ove organizacije Marko Grabovac rekao je da će Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH biti upućen upit zbog čega Tužilaštvo BiH ne pokrene postupak protiv Hrvatske.

„Ukoliko ne odgovore pozitivno na naš upit, u ime srpskih žrtava podnijećemo tužbu Tužilaštvu BiH za obeštećenje porodica poginulih i građana Mrkonjić Grada“, rekao je Grabovac Srni.

U slučaju da Tužilaštvo BiH ne prihvati tužbu, kaže Grabovac, Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila prvo će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, a zatim i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

„Porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske nikada neće odustati od procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Mrkonjić Gradu i privođenju pravdi odgovornih“, istakao je Grabovac.

On je rekao je apsurd da Tužilaštvo BiH iz politički motivisanih razloga ne želi da podigne optužnicu za ratne zločine, etničko čišćenje, protjerivanje Srba i uništavanje društvene i privatne imovine u Mrkonjić Gradu.

Grabovac ističe da Tužilaštvo BiH ne želi da shvati da je pokretanje ovog postupka potpuno opravdano, jer je to humano i pravno pitanje.

„Mislim da će Narodna skupština Republike Srpske i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH morati da se izjasne o ovom pitanju“, zaključio je Grabovac.

U Mrkonjić Gradu danas se obilježava 21 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

U septembru i oktobru 1995. godine na najsvirepiji način u 13 zapadnokrajiških opština ubijeno je 1.644 vojnika i civila, a 120.000 Srba protjerano je sa vjekovnih ognjišta.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom – Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage protjerale su 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranim je 10 žena.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

M.Grad – Dvije decenije od otvaranja masove grobnice …

117 dana terora | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: