fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСНИВАЊА ШЕСТЕ САНСКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ БРИГАДЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/ostra-luka-pomen.jpg

ОШТРА ЛУКА, 28. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – У Оштроj Луци данас jе обиљежен Дан оснивања Шесте санске пjешадиjске бригаде Воjске Републике Српске.

Предсjедник Борачке организациjе Републике Српске Миломир Савчић рекао jе да се данас навршаваjу 23 године од формирања Шесте партизанске бригаде у оквиру ЈНА коjа од 1992. године постаjе Шеста санска пjешадиjска бригада у саставу Воjске Републике Српске.

„Оно што jавност Републике Српске врло мало зна jесте да су овдjе у Санском Мосту сви они коjи нису пружали оружани отпор, коjи се нису илегално наоружавали и коjи се нису паравоjно и параполициjски организовали, остали мирно да живе без обзира на националност до краjа рата“, рекао jе Савчић.

Он jе подсjетио да jе био учесник борби у завршним операциjама на западном диjелу Републике Српске и да jе управо овдjе, на десноj обали Сане, краjем октобра 1995. године, завршен рат на овим просторима и да jе његова jединица ту извела посљедња борбена деjства у прошлом рату.

„Лично сам врло везан за Шесту санску пjешадиjску бригаду пошто се наш ратни пут укрштао од 1992. до 1995. године, а исто тако, као и многи Сањани, носим болне успомене на 10. октобар 1995. годне и пад Санског Моста на начин на коjи се десио и под околностима коjе jош нису у потпуности разjашњене“, навео jе Савчић.

Савjетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица рекао jе да jе Шеста санска пjешадиjска бригада дала велики допринос у одбрамбено-отаџбинском рату.

„Њен пут jе дуг, као и већине других бригада коjе су формиране и биле велике по броjу, снажне, опремљене и практично су прошле читаву Републику Српску, да ли по батаљонима или комплетне. Шеста санкса jе посебно дошла до изражаjа у завршним операциjа, гдjе jе велики броj њених припадника, нажалост, и погинуо“, рекао jе Торбица.

На ратни пут Шесте санске пjешадиjске бригаде подсjетио jе jедан од њених ратних команданата пуковник Никола Каjтез, рекавши да jе броjала од 1.500 до 4.500 бораца у свом саставу, а да jе током рата кроз ову jединицу прошло више од 15.000 бораца.

„Била jе то jедна од бригада коjе су чиниле окосницу Првог краjишког корпуса. Учествовала jе на свим ратиштима, осим у Херцеговини, и гдjе год jе дошла бивали су охрабрени борци других jединица. Борци Шесте санске важили су за веома храбре и ми, у командуjућем кадру, смо врло поносни на њих“, рекао jе Каjтез.

Он jе навео да jе из ове jединице погинуло 359 бораца, од коjих 71 несрећним случаjем, а рањено 1.325 од коjих 332 тешко.

Предсjедник Борачке организациjе општине Оштра Лука Јанко Стоjнић рекао jе да у овом мjесту не постоjи централни споменик борцима одбрамбено-отаџбинског рата, jер то финансиjе не дозвољаваjу, пошто jе риjеч о изразито неразвиjеноj општини.

„Изградња зграде у коjоj ће се налазити спомен-соба, започета 2007. године, jош ниjе завршена. Привремену спомен-собу имамо изнад локалног ресторана, гдjе се одржаваjу и сjеднице локалног парламнета“, рекао jе Стоjнић.

Обиљежавање Дана оснивања Шесте пjешадиjске бригаде Воjске Републике Српске почело jе парастосом погинулим борцима у храму Христа Спаситеља и полагањем виjенаца и прислуживањем свиjећа у спомен-соби.

Виjенце су положили представници Владе Републике Српске, Борачке организациjе Републике Српске, Трећег пjешадиjског Република Српска пука, Борачке организациjе града Приjедора, градске Организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, руководство општине Оштра Лука и породице погинулих бораца.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

117 дана терора

ПОМЕН БРАНИОЦИМА ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

Годишњица 6. Санске пjешадиjске бригаде

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: