Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/obiljezavanje_ulaska_srpske_vojske_u_banjaluku.jpg

Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine biće obilježen sutra u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Republike Srpske Velimir Dunjić rekao je na konferenciji za novinare da program obilježavanja počinje u 10.30 časova služenjem parastosa nestalim i poginulim srpskim borcima Prvog svjetskog rata u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Dunjić je naveo da je za 11.00 časova predviđen prigodan umjetnički program ispred hrama Hrista Spasitelja, dok će u 17.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor biti održan okrugli sto o temi “Pucanj u ropstvo”.

 Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da Prvi svjetski rat upravo govori o slobodarskom duhu srpskog naroda.

“Srbija nije željela da pristane na ultimatum Austrougarske u Prvom svjetskom ratu, odnosno da se ponizi i izgubi svoju slobodu, ali je zato izgubila 28 odsto, ili trećinu najvitalnijeg dijela stanovništva. Srbija je uspjela da se odbrani i da vrati svoju slobodu, sačuva čast i ponos”, istakao je Milunović.

Govoreći o istorijskom značaju ovih događaja, savjetnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske, general Milan Torbica podsjetio je da je proglasom cara Franca Jozefa 5. oktobra 1908. godine proglašena aneksija BiH, ističući da je Austrougarska ovim činom izvršila očiglednu povredu međunarodnih ugovora i izazvala velike potrese u Evropi.

On je rekao da su se zapadne sile Francuska i Velika Britanija protivile aneksiji, ali nisu bile spremne da zbog nje ratuju, ističući da se ova kriza smatra povodom za Prvi svjetski rat.

Torbica je napomenuo da su, nakon proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, srpski dobrovoljci iz BiH, njih 24.000 u sastavu Srpske vojske učestvovali su u oslobađanju Srbije, BiH i svih teritorija koje će 1. decembra te godine ući u sastav novonastale Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

“Srpska vojska je za samo 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd, a u toku novembra i najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra 1918. ušla je i oslobodila Banjaluku”, zaključio je Torbica.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca istorijskih ratova 1912-1918. godine Nebojša Kuštrinović rekao je da je za Banjaluku od velikog značaja ovaj istorijiski datum kojim se obilježava kraj Austrougarske monarhije na ovim prostorima.

“Bitno je da mlade i nove generacije ne zaborave ove istorijske događaje, jer je zaborav ubijanje istine”, istakao je Kuštrinović.

Kuštrinović je naveo da je Udruženje iniciralo formiranje fondacije za izgradnju spomenika poginulim srpskim soluncima u Banjaluci, koji bi trebalo da bude izgrađen do 21. novembra 2018. godine kada se obilježava 100 godina od oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: