fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Обиљежено 96 година од ослобађања од Аустро-Угарске

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/bijeljina-oslobodjenje-a-u.jpg

Са три испаљена плотуна испред споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу у центру Биjељине данас jе одата воjничка почаст српскоj воjсци коjа jе приjе 96 година ослободила град и Сембериjу након аустоугарске окупациjе и анексиjе БиХ.

У почасном воду на свечаности у центру града био jе и вод полициjе Републике Српске.

У молитвеном сjећању Његово преосвештенство владика зворничкио-тузлански Хризостом напоменуо jе да jе у Првом свjетском рату, коjи jе почео приjе сто година, српски род изгубио око 28 одсто становништва.

Након парастоса свим српским погинулим и умрлим воjницима и добровољцима у Великом рату и свим отаџбинским ратовима, владика Хризостом jе позвао народ да чува традициjу и сjећање на српске jунаке и њихову праведну борбу против ропства, за слободу, мир и достоjанство човjека, ма гдjе да почиваjу у свиjету.

На споменик краљу Ослободиоцу виjенце су положиле делегациjе Градске управе, Борачке организациjе и Градског удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912.1918. године, коjе jе и организатор данашњег обиљежавања jубилеjа.

Предсjедник овог удружења Петар Вуjичић jе у обраћању на свечаности поручио да српски jунаци и славна историjа испуњена борбом за слободу и част рода треба да буде начин живота и дjеловања у све дане, а не само на годишњице и велике празнике.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Ура Срби, напред у отаџбину!

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА БОРЦИМА ИЗ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

ОСВЕШТАН ХРАМ – ПРВА ВОЈНА ЦРКВА У СРПСКОЈ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: