Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje Dana pobjede nad nacistima

Rusija će u srijedu, 9. maja, obilježiti dan završetka Drugog svjetskog rata koji se u ovoj zemlji slavi kao Dan pobjede, dan kasnije nego u ostalom dijelu Evrope.

Dan pobjede nad fašizmom (ilustracija)
Dan pobjede nad fašizmom (ilustracija)

Oko 12.000 policajaca, članova Nacionalne garde i volontera pomoćne jedinice policije vodiće računa o bezbjednosti tokom proslave Dana pobjede u Moskvi 9. maja, izjavio je šef moskovskog Odjeljenja za regionalnu bezbjednosti i borbu protiv korupcije Vladimir Černikov.

Vojna parada će biti održana na Crvenom trgu, zajedno sa maršom Besmrtnog puka, a proslavu će upotpuniti vatromet i program proslave u Parku pobjede i na drugim javnim mjestima.

Černikov je rekao da se očekuje da oko deset miliona ljudi učestvuje u događajima tokom proslave u Moskvi.

Najpoznatiji simbol sjećanja na Dan pobjede su Georgijevske lente, koje se nose tokom ceremonije obilježavanja ovog za Rusiju važnog događaja u istoriji.

Tokom aprila i početkom maja 1945. godine nacisti su se povukli i sa istočnog i sa zapadnog fronta, a dio po dio njemačke vojske se počeo predavati.

Nacisti su se predali nakon pregovora sa Velikom Britanijom i SAD 7. maja, a sporazum o predaji stupio je na snagu dan kasnije.

U Berlinu je 16 minuta poslije ponoći potpisana bezuslovna kapitulacija njemačkih oružanih snaga.

U ime Njemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi. Ostaci njemačkih trupa još nekoliko dana su davali otpor, a najduže u Jugoslaviji – do 15. maja.

Najvažniji cilj nacističkih vojnika bio je da ih ne zarobi Crvena armija koja je već preuzela kontrolu nad Berlinom, te su se borbe protiv sovjetskih vojnika nastavile i narednog dana, uprkos tome što su britanski premijer Vinston Čerčil i predsjednik SAD Hari Truman proglasili završetak rata.

Lider Sovjetskog Saveza Josif Visarionovič Džugašvili Staljin je 9. maja tokom gostovanja na sovjetskoj radio stanici proglasio poraz nacista i kraj rata.

Dan pobjede je u Rusiji postao drugi najpopularniji datum otkako je Vladimir Putin na mjestu predsjednika ove zemlje.

Popularnost Dana pobjede u Rusiji je porasla zajedno sa naporima vlasti da ponovo oživi simbole nacionalnog ponosa iz perioda Sovjetskog Saveza, uključujući melodiju himne Ruske Federacije koja je identična melodiji ranije sovjetske himne.

Dan pobjede u Rusiji obilježava kulminaciju ovih napora, a obilježava se jutarnjim marševima i vojnim paradama širom Rusije.

U ratu je poginulo između 55 i 60 miliona ljudi, uključujući milion i 706.000 Jugoslovena, a oko 35 miliona je ranjeno.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope | Jadovno 1941.

Dan pobjede nad zlom

Deveti maj: gde je ko?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: