Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje 148 godina od smrti kneza Mihaila

Državna ceremonija povodom obilježavanja 148 godina od smrti kneza Mihaila Obrenovića biće održana danas u Sabornoj crkvi u Beogradu, u prisustvu predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Knez Mihailo Obrenović
Knez Mihailo Obrenović

Osim pomena, kraj sarkofaga proslavljenog srpskog vladara biće položeni lovorovi vijenci i odata državna i vojna počast.

Vijence će, osim predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, položiti i delegacija Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, kao i predstavnici nevladinih organizacija koje su opredijeljene za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator komemoracije je Odbor Vlade za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Danas se navršava 148 godina od atentata na Košutnjaku na kneza Mihaila, koji je bio jedan od najznačajnijih novovijekovnih srpskih vladara.

Vladavinu kneza Mihaila obilježilo je dalje jačanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva, kao i uspostavljanje niza značajnih institucija kulture, prosvjete i nauke.

Knez Mihailo bio je veliki zagovornik stvaranja saveza hrišćanskih država Balkana radi konačnog i potpunog oslobođenja od otomanske vlasti.

Mihailo Obrenović bio je knez Srbije od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine. Njegova prva vladavina završena je zbacivanjem 1842, a druga atentatom.

Mihailo je bio drugi sin kneza Miloša i Ljubice Obrenović. Po očevoj abdikaciji pošao je sa njim u izgnanstvo, ali ubrzo je po smrti svog starijeg brata Milana, stupio na prijesto Srbije.

Danas omiljeni srpski knez, a u svoje vrijeme ne tako voljen prosvećeni apsolutista, uprkos tome što je bio prosvetitelj i donosilac renesanse, Mihailo M. Obrenović Treći ubijen je u Košutnjaku 10. juna 1868. godine, kada se izvezao u šetnju sa Katarinom i Ankom Konstantinović i Tomanijom Obrenović.

Zavjerenici, braća Đorđe i Kosta Radovanović, Lazar Marić i Stanoje Rogić ubili su kneza i njegovu sestru Anku, dok su Katarina Konstantinović i Svetozar Garašanin, Mihailov ađutant, ranjeni.

Knez je sahranjen u beogradskoj Sabornoj crkvi, a ubice osuđene na smrtnu kaznu.

Ubistvo kneza Mihaila je u kolektivnom istorijskom sjećanju predstavljeno kao prelomni trenutak i veliki gubitak na putu ka realizaciji nacionalnih ciljeva epohe i konstruisanja stabilnog društva i države u Srbiji.

Najveći srpski politički autoritet tog doba Ilija Garašanin rekao je da je ubistvom na Košutnjaku, na Topčideru, ugašena nada za kvalitetnu političku strategiju Srbije, umanjeni potencijali za dobar razvoj, a zemlja značajno unazađena.

Srpski narod podigao je u centru Beograda spomenik knezu Mihailu na kome su s dvije strane zabilježena imena gradova – Beograd, Smederevo, Kladovo, Šabac, Užice i Soko, gradova koje je knez Mihailo dobio za Srbiju.

Na začelju spomenika je uklesan srpski grb, a sa začelja je napisano: “Knezu Mihailu M. Obrenoviću III Blagodarna Srbija”.

Knez Mihailo nije imao zakonitih potomaka i na prijestolu ga je naslijedio Milan Obrenović, unuk Miloševog brata Jevrema.

Mihailo je imao vanbračnog sina Velimira /1848—1898/, koji nije imao pravo nasljeđa prijestola.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Rudovci: Pop koji je digao bunu | Jadovno 1941.

Za slobodu su bili spremni da uz osmeh život daju | Jadovno 1941.

Nova emisija u serijalu: Čas istorije – autora Samardžića i Devića

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: