Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obeležena sedamdeset šesta godišnjica od Pljevaljske bitke

Polaganjem cveća i venaca na Memorijalni centar na Stražici obeležena je 76. godišnjica Pljevaljske bitke

Foto: M. Drobnjak
Foto: M. Drobnjak

Polaganjem cveća i venaca na Memorijalni centar na Stražici obeležena je 76. godišnjica Pljevaljske bitke.

Na Memorijalnom centru „Stražica“ dve boračke organizacije obeležile su 76. godišnjicu Prvodecembarske pljevaljske bitke.

U 10 sati vence su položili predstavnici Subnora i antifašista Crne Gore i Udruženja boraca NOR-a Zabljaka i Tivta. Na herojsku borbu prtizana u Pljevaljskoj bici prisutne je podsetio Veljo Mitrović i član predsedništva SUBNOR-a i antifašista Boro Banović.

U organizaciji boraca NOR 1941-45. Godina u 11 sati cveće na kriptu palim borcima položili su.:predsednik Opštine Mirko Đačić, delegacija Boračke organizacije Pljevlja, Berane, Bijelo Polje, Budva, Kotor, Podgorica, Prijepolje, Cetinje, Herceg Novi i predstavnici političkih parije: DPS-a, SNP-a, SDP, SD, Demokrata kao i predstavnici Gimnazije „Tanasije Pejatović“ i Srednje stručne škole.

Komemoraciju je otvorio i na krvavu Pljevaljsku bitku podsetio Vidoje Despotović, predsednik Organizacije boraca Nor-a Pljevlja. O stradalim borcima i civilima u Prvodecembarskoj bici govorio je predsednik opštine Mirko Đačić.

-Naše prisustvo danas i ovde nije samo čin komemoracije, to je snažan izraz i jasna poruka o istrajnosti i večnosti crnogorskog antifašizma. Na današnji dan, prije 76 godina borci iz svih krajeva naše domovine, jedan uz drugog, jurišali su preko Golubinje, kroz Židoviće i Ševare, preko Bogiševca i Sjenjaka na utvrđena Pljevlja. Hrabro i herojski nijesu okupatoru hteli prepustiti ni pedalj svoje zemlje. Željeli su da oslobode Pljevlja, da vrate svoju domovinu i slobodu, kazao je predsednik opštine Pljevlja, Mirko Đačić.

On je poručio da je obaveza svih u Crnoj Gori da čuvaju uspomenu na pljevaljsku bitku i hrabru borbu partizanskih odreda.

Prvog decembra 1941. godine borci Crnogorskog partizanskog odreda izvršili su napad na Pljevlja, sa ciljem da oslobode grad i povežu se sa partizanskim jedinicama Srbije radi dalje zajedničke borbe. Nisu uspeli osloboditi grad, dobro utvrđen od strane italijanske alpske divizije, koja je bila i tehnički nadmoćna. U bitci je poginulo 236 boraca, 270 je ranjeno, a tokom borbe i pod represalijama okupatora nakon bitke stradalo je 159 građana Pljevalja.

Autor: M.D.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: