fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obeležena godišnjica smrti Arčibalda Rajsa

Državnom ceremonijom u Topčiderskom parku svečano je obeležena godišnjica smrti istaknutog humaniste, kriminologa i prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa.

Obeležena godišnjica smrti Arčibalda Rajsa
Obeležena godišnjica smrti
Arčibalda Rajsa

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković smatra da doktora Arčibalda Rajsa nismo zaboravili sve dok ga se ne sećamo samo na današnji dan kojim se obeležava godišnjica njegove smrti, „već i na svakom koraku ponavljajući ono što je on ponavljao u čitavom periodu od 1914. dokle je bio živ“.

„A ponavljao je istinu o stradanju srpskog naroda naročito 1914-1915, ali i svedočio njegovu golgotu, povlačenje kroz Albanske gudure, vaskrs države na Krfu, Solunskom frontu i oslobođenje“, rekao je Selaković.

Ali, kako ističe, Rajsa Srbi ne treba samo da se sećaju po njegovom profesionalnom pozivu i etici koja je dokazana u tom periodu, kada je kao kriminolog postupao u Srbiji, najviše na prostoru Mačve, Podrinja, zapadne Srbije, već treba i da „živimo kroz njegove poruke iz njegovog čuvenog spisa „Čujte Srbi – čuvajte se sebe“, odnosno da upoznamo same sebe da bismo mogli da rešavamo najveće probleme.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović istakao je da je Arčibald Rajs postavio temelje srpske kriminološke i forenzičke nauke, na kojima naši stručnjaci i dalje rade, kao i da je on prošao golgotu marša do Albanije i povratka u Srbiju probijajući Solunski front.

Predsednik Udruženja potomaka Solunskih ratnika „Dr Arčibald Rajs“ Miroslav Đolović kaže da nema onoga ko je hteo „da i malo pronikne u istoriju srpskog naroda“, a da nije razgovarao o Arčibaldu Rajsu, koji je, kako ističe, prijatelj Srba za sva vremena.

„Poslužiću se stihom Vojislava Ilića Mlađeg: ‘Kada mi se ovde u zemlji Srbiji završi staza životnih dana, želim da moje srce počiva visoko na vrh Kajmakčalana. Tog najdičnijeg vrha Srbije gde suri orli nebo prodiru da budem pored mojih drugova koje sam gledao kako umiru'“, rekao je Đolović.

Zar ima nešto jače i veće da se kaže, zapitao se i dodao da mu je žao što kraj Rajsovog bitisanja u Srbiji nije bio dobar, „što je dozvoljeno da ga jedan naš isprovocira i njegovo bolesno srce dovede na vrh Kajmakčalana“.

Vence su na spomenik Rajsu, podignutom 1931, položili i odali poštu izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković, zatim u ime vlade Srbije državni sekretar Ministarstva rada Negovan Stanković, kao i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Kriminalističko-policijske akademije, Grada Beograda, Udruženja za negovanje tradicije narodnooslobodilačkih ratova, Udruženja potomaka Solunskih ratnika i građani.

Arčibald Rajs bio je švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.

U Srbiju je došao da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom, na poziv srpske vlade 1914. godine.

Pred kraj života objavio je svoj ratni dnevnik u knjizi „Šta sam video i proživeo u velikim danima“, a pre toga objavio je „Pisma sa srpsko-makedonskog fronta“, dok, kao svoje posmrtno zaveštanje srpskom narodu ostavio je neobjavljen rukopis knjige „Čujte Srbi!“.

(Tanjug)

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Sećanja i zavet doktora Rajsa | Jadovno 1941.

U KRAJU ARČIBALDA RAJSA | Jadovno 1941.

Deca mlađa od godinu dana izbodena bajonetima, ljudima …

Hrabri srpski vojnici slomili dva carstva! | Jadovno 1941.

Nejač stradala u kolevci | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: