fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

O Stepincu rasprava u Rimu

Apostolski nuncije u Hrvatskoj Alesandro D’Eriko najavio je da će mešovito poverenstvo sastavljeno od pravoslavnih i katoličkih sveštenika pre svega ponovo proučiti dokumente o Stepinčevom delovanju u NDH

Stepinac sa Pavelićem
Stepinac sa Pavelićem

ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA
Apostolski nuncije u Hrvatskoj Alesandro D’Eriko najavio je da će mešovito poverenstvo sastavljeno od pravoslavnih i katoličkih sveštenika pre svega ponovo proučiti dokumente o Stepinčevom delovanju u NDH.

”Znam da je ovaj predlog izazvao veliko iznenađenje u Hrvatskoj, ali lično nisam iznenađen jer dobro poznam papu Franju. To znači da se Crkva otvara i zalaže za kulturu dijaloga. On ništa ne čini protiv Hrvata”, rekao je D’Eriko povodom godišnjice beatifikacije Alojzija Stepinca.

D’Eriko kaže da mešovito poverenstvo još nije formirano, a da će imati šest članova, tri s pravoslavne i tri sa katoličke strane. Na zahtev pravoslavne strane biće u poverenstvu i dva neovisna člana, a nije dogovoreno ko će da bude predsednik poverenstva. Rad će se odvijati pod pokroviteljstvom Svete Stolice i Rimske kurije.

Prvo zasedanje predviđeno je u Rimu, na kojem će se definisati dnevni red i ciljevi poverenstva. D’Eriko je demantovao da Sveta Stolica traži novo suđenje Stepincu i to u Beogradu. ”Nije tako. Za papu Franju nema rasprave o tome da li je Stepinac svet, jer je rad Kongregacije za kauze svetih završen. Tu nema sumnje. Nedoumica je samo oko toga želimo li odmah da nastavimo dalje svojim putem ne slušajući ono što dolazi od Srpske pravoslavne crkve ili želimo da uradimo jednu ekumensku gestu”, kaže papinski nuncije u Hrvatskoj, uz potvrdu da ‘Stepinčeva svetost nije na ispitu’.

Sveta Stolica se nada da će ovim potezom pape Franje doći do približavanja dve crkve, SPC i Katoličke crkve u Hrvatskoj, što može da posluži kao proces potpunog pomirenja među dva naroda. ”Kako nam se čini to je apsolutno potrebno u ovom trenutku teških ekonomskih i društvenih problema”, zaključuje Alesandro D’Eriko.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Stepinac – dio zločinačkog sistema – Jadovno 1941.

Koliko je zapravo svet bio kardinal Alojzije Stepinac …

Može li SPC da spreči da Stepinac postane svetac – Jadovno …

Tajna dokumenta: Stepinac i komandant Jasenovca obmanuli svet

Pravo lice „blaženog“ nadbiskupa: Stepinac moli papu da …

Šta SPC misli o svetosti Stepinca – Jadovno 1941.

Jasenovac – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: