Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O SRBIMA – NI RIJEČ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/srebrenica-parastos.jpg

SREBRENICA, 8. JULA /SRNA/- Jednostrana slika ratnih zbivanja i stradanja, prema kojoj su Bošnjaci žrtve u Srebrenici, a Srbi agresori, i dalje se plasira u svijet – a godišnjice obilježavanja bošnjačkog stradanja postale su posebna prilika da se takva politika dvostrukih aršina ponovo afirmiše.

Kada Srbi iz Srebrenice pomenu mnogobrojna ubistva sunarodnika i paljenje njihovih sela 1992. i 1993. godine, za šta je odgovorna zloglasna 28. divizija pod rukovodstvom Nasera Orića, onda obično uslijedi odgovor da su odgovorni za to stradali u julu 1995.

Znači li to da su u Potočarima sahranjeni svi zločinci i da niko od njih nije preživio? Da li onda međunarodni zvaničnici svake godine masovno dolaze 11. jula u Potočare da odaju počast njima?

Nedavno su omladinski ambasadori OEBS-a iz Njemačke, Italije, Albanije, Rusije, Srbije, Velike Britanije i Danske razgovarali sa članovima Omladinskog savjeta iz Srebrenice o stanju u ovoj sredini, radu mladih u postkonfliktom periodu i mogućnostima njihovog uključivanja u rješavanje poslijeratnih konflikata.

Novinara Srne na konferenciji za medije verbalno je napao omladinski ambasador BiH u OEBS-u Arnej Misirlić kada mu je postavljeno pitanje – da li će ambasadori posjetiti i neko od srpskih stratišta.

Misirlić je grubo rekao da je to pitanje “tendenciozno i neumjesno” i da se “u Srebrenici desio genocid”, odbivši da dalje razgovara?! Ovakav nastup Misirlića dovoljno govori o tome kako on “predstavlja” BiH.

Službenik OEBS-a Danica Pelemiš – Subotić priznala je da nije predviđena posjeta nekom srpskom stratištu ili spomen-obilježju, niti razgovor sa nekim od porodica srpskih žrtava?!

Prethodnih dana u ovom mjestu u višednevnoj posjeti bila je grupa mladih studenata iz Australije, u okviru takozvanog “Ljetnog univeziteta” koji već pet godina u Srebrenici organizuje profesor Hariz Halilović, koji živi i radi u Australiji.

Studenti su u Memorijalnom centru Potočarima gledali filmove i izložbe fotografija, te prisustvovali časovima istorije i sjećanja o stradanjima Bošnjaka u julu 1995. godine.

Svratili su i u spomen-sobu poginulim srpskim borcima i za kratko vrijeme ispričan im je samo mali dio iz obimne građe o srpskom stradanju na području Srebrenice. I to je bila sve što su mogi da čuju o masovnim stradanjima Srba iz ovoga kraja.

Oni, kao i najveći broj drugih posjetilaca, nisu mogli da se uvjere u etničko čišćenje i uništavanje sela i svih srpskih obilježja na ovom
području od aprila 1992. do jula 1995.godine. U tom periodu ubijeno više od 1.300 Srba.

Mnogi koji dolaze iz raznih krajeva svijeta da čuju istinu o Srebrenici nisu dobili priliku da saznaju ko je opljačkao i popalio Viogor,
Kovačice, Orahovicu i još stotinjak srpskih sela i zaselaka u srebreničkoj i bratunačkoj opštini.

Nisu čuli ni užasna svjedočenja o spaljivanju živih Srba u Gnioni, Osretku, Ristanovićima… Nisu saznali da su u jednom danu u Ratkovićima ubijena 24 Srbina, nekoliko dana kasnije u Brežanima 32 Srbina, pa u Krnjićima 24, na Petrovdan je ubijeno 69 lica u dva srebrenička i dva bratunačka sela…

Gosti nisu imali priliku da vide spomen-obilježja sa imenima poginulih i ubijenih na Zalazju, Brežanima, Karnu, Podravanju, Fakovićima, Bjelovcu, Kravici, Skelanima i drugim srpskim stratištima i da sa spomen-ploča saznaju koliko su srpskih žena, djece i staraca pobile muslimanske snage.

Od devet hiljada Srba iz srebreničke opštine – protjerano je osam hiljada, a više od 500 ih je ubijeno. Niko za to nije odgovarao. Kao da se ništa nije desilo?!

Postavlja se pitanje šta je cilj posjeta raznih delegacija koje organizuje OEBS i druge međunarodne organizacije ako ne žele da sagledaju
objektivno zločine koji su počinjeni i ne pomognu da se svi počinioci zločina procesuiraju pred sudovima?

Kako očekivati od takvih “ambasadora” da se zaista zauzmu da se objektivno sagleda ratna prošlost na ovim prostorima i da iskreno i objektivno pomognu u prevazilaženju ratnih posljedica i izgradnji pomirenja?

Piše: Miro PEJIĆ

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Značaj Srebrenice za politiku Zapada

SLUŽEN PARASTOS ZA STRADALE SRBE

DANAS U BRATUNCU CENTRALNI POMEN UBIJENIM SRBIMA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: