fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

“NOVOSTI” OTKRIVAJU: Dva muzeja na Starom sajmištu

Šta donose nova rešenja za Memorijal na Novom Beogradu? Stradanje Roma biće deo postavke „Prolaznog logora Zemun“

Memorijalni  kompleks na beogradskom Starom sajmištu sastojaće se iz dva muzeja: „Judenlager Semlin“ (Jevrejski logor Zemun) i „Anhalterlager Semlin“ (Prolazni logor Zemun).

Ovo predviđa najnoviji Prednacrt zakona o Memorijalu „Staro sajmište“, koji je Vladina interresorna radna grupa predočila predstavnicima žrtava.
Najnovija verzija ovog akta razlikuje se od prvobitne, koju je pre pet godina izradila Komisija Grada Beograda. Prema prvoj, memorijal je trebalo da se sastoji iz tri muzeja: Muzeja Holokausta, Muzeja srpskog stradanja i Muzeja Porajmosa (genocida nad Romima). Prema najnovijoj, međutim, muzej stradanja Roma bio bi u sklopu „Prolaznog logora Zemun“. Ceo memorijal bio bi, praktično, vezan samo za stradanje u zloglasnom logoru na Savi, a ne za sveukupno stradanje u Drugom svetskom ratu.

Muzej „Judenlager Semlin“ obuhvatao bi period od pretvaranja predratnog Beogradskog sajma u logor za Jevreje, u decembru 1941. do proleća 1942, kada je celokupna jevrejska logorska populacija (između 6.300 i 7.000 ljudi) ubijena u dušegupkama, na putu do Jajinaca. Njihovi ostaci uništeni su živim krečom, a manja masovna grobnica nađena je i u Trostrukom surduku, na obodu Beograda.

Druga muzejska celina biće posvećena periodu od 1942. do savezničkog bombardovanja 1944. Sajmište je tada pretvoreno u prihvatni logor za političke zatvorenike, civile uhapšene u Bosni, posebno posle „Kozaračke ofanzive“, i ratne zarobljenike, koji su odatle slati na rad. Kroz njega je prošlo 32.000 ljudi, mahom Srba, od čega je više od 10.500 ubijeno ili umrlo od gladi, izrabljivanja i zaraza.

Prema sadašnjem predlogu zakona, za razliku od prethodnog, ne nabrajaju se parcele na kojima će se memorijal prostirati, a da li će u njega biti uključene i Topovske šupe, tek će se videti.

Prema saznanjima „Novosti“, jevrejska zajednica nije sasvim zadovoljna i čeka se reakcija IHRA (Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust), ali i dolazak Efraima Zurofa, direktora Centra „Simon Vizental“.

– Rešenje predstavljeno na internom sastanku nije konačno, pa ćemo Radnoj grupi poslati pismene predloge. Tražićemo da se Muzej „Judenlager Semlin“ zove Muzej Holokausta, i da ima kadrovsku i programsku autonomiju, odnosno da Savez jevrejskih opština utiče na to šta će biti izlagano i ko će njime rukovoditi – kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština.

JAVNA RASPRAVA U SEPTEMBRU
ZAKON bi u septembru trebalo da ide na javnu raspravu, a da bude usvojen do kraja godine. Usledio bi zakon o eksproprijaciji, na osnovu kog će biti eksproprisane parcele na levoj obali Save, pa donošenje statuta i adaptacija logorskih paviljona.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: