fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

“НОВОСТИ” ОТKРИВАЈУ: Два музеја на Старом сајмишту

Шта доносе нова решења за Меморијал на Новом Београду? Страдање Рома биће део поставке „Пролазног логора Земун“

Меморијални  комплекс на београдском Старом сајмишту састојаће се из два музеја: „Judenlager Semlin“ (Јеврејски логор Земун) и „Anhalterlager Semlin“ (Пролазни логор Земун).

Ово предвиђа најновији Преднацрт закона о Меморијалу „Старо сајмиште“, који је Владина интерресорна радна група предочила представницима жртава.
Најновија верзија овог акта разликује се од првобитне, коју је пре пет година израдила Kомисија Града Београда. Према првој, меморијал је требало да се састоји из три музеја: Музеја Холокауста, Музеја српског страдања и Музеја Порајмоса (геноцида над Ромима). Према најновијој, међутим, музеј страдања Рома био би у склопу „Пролазног логора Земун“. Цео меморијал био би, практично, везан само за страдање у злогласном логору на Сави, а не за свеукупно страдање у Другом светском рату.

Музеј „Judenlager Semlin“ обухватао би период од претварања предратног Београдског сајма у логор за Јевреје, у децембру 1941. до пролећа 1942, када је целокупна јеврејска логорска популација (између 6.300 и 7.000 људи) убијена у душегупкама, на путу до Јајинаца. Њихови остаци уништени су живим кречом, а мања масовна гробница нађена је и у Троструком сурдуку, на ободу Београда.

Друга музејска целина биће посвећена периоду од 1942. до савезничког бомбардовања 1944. Сајмиште је тада претворено у прихватни логор за политичке затворенике, цивиле ухапшене у Босни, посебно после „Kозарачке офанзиве“, и ратне заробљенике, који су одатле слати на рад. Kроз њега је прошло 32.000 људи, махом Срба, од чега је више од 10.500 убијено или умрло од глади, израбљивања и зараза.

Према садашњем предлогу закона, за разлику од претходног, не набрајају се парцеле на којима ће се меморијал простирати, а да ли ће у њега бити укључене и Топовске шупе, тек ће се видети.

Према сазнањима „Новости“, јеврејска заједница није сасвим задовољна и чека се реакција IHRA (Међународна алијанса за сећање на Холокауст), али и долазак Ефраима Зурофа, директора Центра „Симон Визентал“.

– Решење представљено на интерном састанку није коначно, па ћемо Радној групи послати писмене предлоге. Тражићемо да се Музеј „Judenlager Semlin“ зове Музеј Холокауста, и да има кадровску и програмску аутономију, односно да Савез јеврејских општина утиче на то шта ће бити излагано и ко ће њиме руководити – каже Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина.

ЈАВНА РАСПРАВА У СЕПТЕМБРУ
ЗАKОН би у септембру требало да иде на јавну расправу, а да буде усвојен до краја године. Уследио би закон о експропријацији, на основу ког ће бити експроприсане парцеле на левој обали Саве, па доношење статута и адаптација логорских павиљона.

Извор: НОВОСТИ

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: