Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Novinarka Jovana Jovanović Kulaš iz Hrvatske: Pisanje o položaju Srba u Hrvatskoj ne može biti u potpunosti objektivno

Ovogodišnja studijska praksa u beogradskim redakcijama za novinare iz regiona, koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova – Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, okupila je u Beogradu sedam novinara i predstavnika organizacija Srba u regionu.

Jovana Jovanović Kulaš
Jovana Jovanović Kulaš

Među njima je i saradnica časopisa „Srpsko kolo“ iz Zagreba Jovana Jovanović Kulaš.

Osim što piše za „Srpsko kolo“, Jovana je magistar dramske pedagogije, a trenutno je na doktorskim studijama književnosti, izvedbene umetnosti, filma i kulture u Hrvatskoj.

„’Srpsko kolo’ se štampa u Srbiji, na ćirilici, sa ijekavskim narečjem. Novine izlaze poslednjih godinu dana,  u tiražu od 25.000 primjeraka. Tiraž časopisa na srpskom jeziku koji se štampaju u Hrvatskoj je skroman i uglavnom ih finansira Republika Hrvatska. Činjenica je da dok god izvor finansija zavisi od države, ni pisanje o stanju u Hrvatskoj i položaju Srba ne može biti u potpunosti objektivno. Sve je više medija, pa im je samim tim uticaj manji, ali uprkos tome država i dalje izdašno finansira to šarenilo malo korisnih ili čak beskorisnih neusaglašenih izdanja”, rekla je za UNS Jovana Kulaš.

Ona dodaje da se časopis „Srpsko kolo” bavi poroblemima Srba iz Hrvatske, Republike Srpske, Kosova i Metohije, Crne Gore i da redakcija trenutno radi na pokretanju veb portala.

„Praksa i obuka u UNS-u će mi svakako mnogo značiti u budućem radu. Upoznali smo se sa načinom rada UNS-a i redakcija, proizvodnjom vijesti, specifičnostima veb novinarstva, kreiranjem multimedijalnih sadržaja i postavljanja na sajt. Obzirom da će svak moći besplatno preuzeti svoj veb sajt koji je kreirao na obuci i više sam nego zadovoljna”, kaže Kulaš.

Novinari i predstavnici organizacija koji su izabrani na konkursu za desetodnevnu studijsku praksu, u UNS-u su slušali su predavanja o veb novinarstvu, organizovana im je obuka za rad u Vordpresu (WordPress) i Džumli (Joomla), a obišli su i onlajn redakcije tradicionalnih medija. Kolege će prisustvovati i Sedmoj medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu.

Jovana Kulaš u Beogradu je na praksi bila u redakcijama lista „Večernje novosti” i Radio-televizije Srbije.

„Posebno moram istaći ljubaznost dvije dame, glavne urednice veb portala ‘Večernjih novosti’ Dragane Milovanović, srećan je ko ode kod nje na praksu, i voditeljke programa za dijasporu sa RTS-a Tanje Adamović. Obe ih krasi izuzetna  profesionalnost, srdačnost i nadasve želja da se čovjek što prijatnije osjeća u njihovim redakcijama”, navela je Jovana.

Izvor: UDRUŽENjE NOVINARA SRBIJE

Vezane vijesti:

Ojačati onlajn kapacitete udruženja Srba u dijaspori i regionu

Besplatno čitajte novine „Srpsko kolo“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: